KunststofenRubber.nl

CurTec integreert zelf robots bij spuitgieten en extrusieblazen

13 oktober 2017 om 13:58 uur - RIJEN

CurTec International is een fabrikant van kunststof verpakkingen. Het bedrijf implementeert zelf robotsystemen in zijn productieprocessen zonder noemenswaardige hulp van buitenaf.


Gezien het verleden van het bedrijf is dit niet zo verwonderlijk, want automatisering van de kunststofproductie was al in een vroeg stadium een belangrijk item. Door de jaren heen werd CurTec steeds meer vertrouwd met de eigen system integration.  Projectleider Jos Denissen en allround-monteur David Verhoeven zijn bezig met het zelf implementeren van robotsystemen in de productie met spuitgiet- en extrusieblaasmachines. "Toen jaren geleden de handlingsrobots op de markt kwamen, was er vanuit de leveranciers eigenlijk maar weinig kennis en ervaring over hoe je die vervolgens in het bestaande machinepark moest gaan implementeren.  Je kon een robot kopen en dan moesten we als eindgebruiker zonder system integrator zelf maar uitvinden hoe we die vervolgens met onze automatische spuitgiet- en extrusieblaasmachines lieten samenwerken. Daar had de robotleverancier indertijd niet veel kennis van", herinnert Jos Denissen zich. "Zeker ook omdat we als CurTec met export naar landen in Europa en naar de VS industriële specials maakten met speciale spuitgietmachines."

 

Ervaringsopbouw

Senior-monteur David Verhoeven kwam veertien jaar geleden bij CurTec. "Toen draaiden er twee drie-assige robots. In 2010 kwam de eerste zes-assige Yaskawa-robot via PME in België. Op dit moment staan er zeven Yaskawa's bij ons in het bedrijf en de achtste staat in de werkplaats om gereed te maken voor de productie. We doen alles zelf: we kopen de robot kaal en de hele periferie, de programmering, de opbouw en de implementatie in ons bestaande machinepark doen we zelf. Behalve de robots levert Yaskawa Benelux de besturing en de softwarepakketten en verder maken we nog gebruik van de kennis en ervaring van Yaskawa ten aanzien van de veiligheid. Dat is wel een belangrijk aspect."

 

Yaskawa

"Uit ervaring met de eerste robots, wisten wij dat Yaskawa een betrouwbaar product is maar dat alleen is niet van doorslaggevende betekenis geweest. De prijs-kwaliteitsverhouding en de uitstekende support van Yaskawa Benelux heeft ons doen besluiten met dit merk verder te gaan", zegt Denissen. "Inmiddels heeft het team zoveel know-how en kennis van dit merk opgebouwd dat we eigenlijk maar sporadisch moeten terugvallen op de leverancier. Dit heeft voordelen voor ons omdat er bij calamiteiten en aanpassingen meteen uit onze eigen gelederen wel een oplossing komt. Per saldo weten wij zelf het beste hoe de systemen in onze productie werken want we hebben ze immers zelf opgebouwd en geïntegreerd." Binnenkort wordt weer een complete spuitgietcel geleverd, die wordt uitgevoerd met een nieuwe MH24 DX200-robot van Yaskawa, weet Jos Denissen.

 

CurTec ontwikkelt, produceert en distribueert high performance verpakkingen. Men maakt kunststof verpakkingen die ‘zich onderscheiden door kwaliteit, functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en design'. CurTec levert aan industrieën in de farma, specialty chemicaliën, voedingsingrediënten en logistiek. CurTec biedt werkgelegenheid aan honderddertig medewerkers en heeft vestigingen in zes landen. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf is in 1991 door een verzelfstandiging ontstaan uit het voormalige Curver Plastics en is gevestigd in Rijen in Noord-Brabant.

 

http://www.curtec.com/

http://www.yaskawa.eu.com/

 

 

Focus op ...

Agenda

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2020, Utrecht

Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

15 september 2020, Geleen

3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

Meer agendapunten »