KunststofenRubber.nl

Kemeling Kunststoffen robotiseert thermische lasbewerking

20 november 2017 om 13:01 uur

Het thermisch lassen van kunststofplaatmateriaal is een nagenoeg volledig handmatig proces, waarbij een ervaren vakman met een elektrische extruder beide plaatdelen in een continue beweging verhit en gelijktijdig materiaal toevoegt. Kemeling Kunststoffen in Naaldwijk laat die bewerking door een robot uitvoeren.


Kemeling benaderde daarvoor Valk Welding. De kunststof lasrobot was aanvankelijk bedoeld voor het thermisch lassen van grote ronde vloeistoftanks maar hij wordt inmiddels ieder vrije uurtje ook voor andere werkstukken ingezet, want directeur Robert Kemeling  ‘ziet  steeds meer toepassingen'.
Kemeling Kunststoffen maakt kunststof bakken, tanks, putten, kisten en kasten voor onder meer land- en tuinbouw, scheeps- en jachtbouw, waterbehandeling, grond- weg- en waterbouw, enzovoort, veelal voor opslag van vloeibare en vaste stoffen. Het bedrijf bouwt die producten voor tachtig procent uit vlakke HDPE-plaat tussen zes en dertig millimeter dik. Die platen worden op maat gezaagd, in contouren gefreesd, gezet en middels stuiklassen of thermisch lassen verbonden en daarna worden de losse componenten tot een eindproduct samengesteld.

 

Concept zelf ontwikkeld

 

Robert Kemeling: "Het verbinden van de plaatdelen in een hoge kwaliteit vraagt om een gecertificeerde lasser, terwijl een robot ook door een niet gecertificeerde medewerker kan worden bediend. Alleen voor de programmering heb je wel hbo-kennisniveau nodig. Daarom zijn we met hbo-stagiairs de mogelijkheden van robotautomatisering gaan uitwerken. Met een gebruikte ABB-robot hebben we een proefopstelling gemaakt voor het thermisch lassen van HDPE-plaat. Dat concept is door Valk Welding uitgewerkt in een opzet waarbij ronde tanks tot drie meter diameter zowel van binnen als van buiten door de robot thermisch op een onderplaat worden gelast. De tafel roteert in een snelheid die de extruder kan bijhouden.  De kracht van Valk Welding zit vooral in de vertaalslag van ons concept naar een werkende robotcel, met nadruk op de aansturing van de robot en de communicatie met de draaitafel."

 

Maatverlies


Gedurende het proces wordt kunststof vanaf een spoel toegevoegd, terwijl de extruder het materiaal van beide plaatdelen verhit, waardoor de drie elementen een moleculaire verbinding aangaan die supersterk is. Hessel Luiten heeft als hbo-stagiair van de opleiding industrieel product ontwerpen het hele traject begeleid en is nu verantwoordelijk voor de programmering en de hele robotinstallatie.  "Het is een volledig schoon proces, waarbij geen dampen vrijkomen zoals bij het lassen van metalen. Bovendien liggen de toleranties minder nauw. Zolang de robot de extruder in schuine stand in de opstaande hoek drukt, is de verhitting voldoende om het materiaal te versmelten. De meeste kennis en ervaring zit in de manier waarop je het maatverlies dat optreedt door versmelten kunt compenseren."

 

Besparing op arbeidskosten

Het grootste winstpunt zit in de besparing op arbeidskosten en in de kwaliteit. Robert Kemeling: "De capaciteit van de productie gaat omhoog doordat er nu door een werknemer aan twee bakken tegelijk wordt gewerkt. Bovendien gaat het in een constante ononderbroken beweging, wat een hoge constante kwaliteit oplevert. Bovendien is het continu hanteren van een extruder een zware belasting voor een vakman." (bron: Robotisering - Vraag & Aanbod)

 

www.kemeling.nl

 

 

                              

 

Reacties (1)

Bedankt voor dit artikel over thermische lasbewerking. Interessant dat dit proces bijna volledig handmatig is. Welke opleiding heb je hiervoor nodig?
http://www.dejonghpipesystems.nl/kunststof-lassen
Jan Dijkstra, 12 september 2018 12:49
 

Focus op ...

Agenda

13 december 2023

Webinar Circulariteit in de rubberindustrie

Introductie in de wereld van rubber, rubber recycling en biobased additieven door Enrico Koggel,...

28 februari 2024, Aken (DE)

International Colloquium Plastics Technology

Forum for technical exchange & opportunity to discuss the latest developments & technologies in...

20 maart 2024, Den Bosch

Food Contact Materials Seminar

About food contact material regulations, legislation and developments.

Meer agendapunten »