KunststofenRubber.nl

10XL presenteert de grootste 3D-printer van Nederland

19 januari 2018 om 14:58 uur - DORDRECHT

Het bedrijf 10XL in Dordrecht heeft, naar eigen zeggen, de grootste 3D-printer van Nederland ontwikkeld en produceert er momenteel producten mee tot een afmeting van 6 x 2 x 1,5 meter uit (gerecycleerde) thermoplastische materialen. Onlangs ontving 10XL de Smart Manufacturing Award van de Koninklijke Metaal Unie voor hun ontwerp.


 Het in 2016 opgerichte bedrijf vervaardigt nu modellen en onderdelen voor onder meer de maritieme sector en de meubelindustrie maar kan ook complexe modellen, prototypes en grotere functionele onderdelen fabriceren voor bijvoorbeeld Defensie. "In principe is er geen ontwerplimiet bij 3D-printing", aldus Joep Grapperhaus, de technisch directeur van 10XL. "Onze specialisatie is het vervaardigen van grotere producten en modellen uit PP-glas, ABS-koolstof en gerecycleerde verbindingen tot een lengte van zes meter. Daarbij is steeds het uitgangspunt dat de producten volledig recyclebaar zijn tot herbruikbaar materiaal."

 

De installatie

Grapperhaus: "Om dergelijke grote producten en modellen te kunnen 3D-printen, zijn we uitgegaan van een productslede die beweegbaar is op een track van veertien meter. De arm van een vast opgestelde 6-assige Yaskawa-robot beweegt zich over het product en brengt met een spuitkop de thermoplast in lagen aan. Het bijzondere aan deze installatie is dat het product onder de robotarm in de lengte kan bewegen, een zevende as eigenlijk, die daardoor een onderdeel is van de robotbewegingen. Door dit concept kun je grote producten tot zes meter lengte uit één stuk produceren. Op het moment zijn wij het enige bedrijf in Nederland dat dergelijke grote modellen driedimensionaal kan printen". Voor de afwerking van het product koos men voor een freesbewerking, omdat dit snel en nauwkeurig is. Het ruwe geprinte product wordt glad en op maat afgeleverd.

 

Oorsprong

Als ontwerper en bouwer van schaalmodellen van schepen kreeg de 10XL-directeur Gerbert Smit begin 2016 de vraag van een Chinese scheepsbouwer voorgelegd of hij een geprint modelschip kon maken dat maar liefst tien keer zo groot was als het model. Dit zou dan ingezet moeten worden  voor het testen van scheepsmodellen in een waterbassin. Tot nu toe worden dit soort scheepsmodellen voor een groot gedeelte handmatig door timmerlieden gemaakt, op een tijdrovende manier.  Bij 10XL werd een Yaskawa-robot werd aangeschaft en de veertien meter track werd gebouwd. Hiermee worden de 3D-modellen in enkele uren laag voor laag in ruwe vorm opgebouwd. In combinatie met frezen wordt het product daarna in de juiste afmetingen afgewerkt. Dat er markt voor blijkt te zijn, werd nog eens extra duidelijk toen meubelfabrikant Gispen het bedrijf  benaderde om een paar honderd bankstelframes te laten printen. "Natuurlijk gaan de ontwikkelingen verder. We kunnen de track verlengen, waardoor we in de toekomst nog grotere 3D-producten op deze manier in thermoplasten kunnen printen", aldus Grappenhaus.

 

http://www.yaskawa.eu.com/

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »