KunststofenRubber.nl

Veel mogelijkheden folie van PC en TPU in auto-interieurs

01 februari 2018 om 13:18 uur - HANNOVER

De ontwikkeling van foliën voor interieurs van auto's heeft in de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Dit zal ook blijken uit een voordracht van Covestro op de conferentie Folien+Fahrzeug bij de gelijknamige beurs op 6 en 7 februari in Hannover.


 "Trends zoals autonoom rijden, netwerken en individualisatie stellen de industrie voor compleet nieuwe uitdagingen. Maar ze leveren ook veel kansen op voor het gebruik van folie van polycarbonaat en thermoplastische polyurethaan",  zegt Dirk Pophusen, de foliespecialist bij materialenfabrikant Covestro.

  

Connectiviteit  

 

Het aantal displays en touchscreens in auto's zal drastisch toenemen als gevolg van de voortschrijdende digitalisering en connectiviteit en de trend naar autonoom rijden.  Grote, driedimensionale schermen die naadloos kunnen worden geïntegreerd in de oppervlakken of instrumentenpanelen, consoles en panelen van deuren en stoelen, zijn momenteel de trend. Wat ook belangrijk is, is contrastrijk beeld met duidelijk leesbare informatie, ook in ongunstige lichtomstandigheden. Displays mogen niet reflecterend zijn  of verblindend werken. Covestro heeft daartoe de folie Makrofol HF ontwikkeld, een folie die in twee fasen uithardt en die over grote oppervlakken kan worden aangebracht en in het bijzonder geschikt is voor het afwerken van zulke displays. Afhankelijk van de optische eisen, kunnen ze worden aangepast van hoogglans naar mat en ze zijn bestand tegen chemicaliën en tegen krassen. Touchscreen-displays met filigrane 3D-oppervlakken vormen een nieuwe toepassing van Makrofol. Die maken het voor automobilisten mogelijk functies op de tast te kunnen bedienen zonder de ogen te moeten afwenden van de weg.  

 

Veelzijdige TPU

 

Covestro zal ook een brede reeks van mogelijke toepassingen voor TPU-folie voor in auto-interieurs presenteren.  Oliver Hennig, folie-expert van Covestro, zal spreken over de rol die deze films vandaag de dag al spelen en welke mogelijkheden zich zullen gaan voordoen. Platilon TPU-folie van Covestro is aanwezig in veel onderdelen van het auto-interieur, hoewel vaak niet zichtbaar, zoals in  textiellaminaten van blinderingen van zonnedaken, in luchtkamers van lendensteunen van autostoelen of schuimhulzen voor componenten voor geluidsisolatie.

 

Lichteffecten met flexibele elektronica  

 

Een nieuwe veelbelovende toepassing zijn de zogenoemde  flexible electronics. Elastische TPU-films zijn uitgerust met processors met elektronische functies zoals sensors of tracers. "Je kunt ook led's integreren.  Je kunt de folie vervolgens vormen tot een geometrisch gecompliceerde vorm die licht geeft", aldus Hennig.  Flexibele elektronica op basis van TPU kan in elektrische auto's worden gebruikt voor verwarming van panelen of grote oppervlakken in interieurs en die zouden de dure traditionele verwarming met uitlaatgaswarmte bij de traditionele verbrandingsmotoren kunnen vervangen.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »