KunststofenRubber.nl

EU-actie tegen oxo-biologisch afbreekbare kunststoffen

30 januari 2018 om 16:14 uur - BERLIJN

De Europese Commissie heeft aanbevelingen gedaan voor EU-maatregelen die zouden moeten worden genomen tegen de zogenoemde oxo-degradebles, ofwel de oxo-biologisch afbreekbare kunststoffen. In een rapport zegt de Commissie dat men een proces opstart om het gebruik van deze kunststoffen in Europa te gaan beperken.


De associatie European Bioplastics (EUBP) van de biokunststofindustrie in Europe, is heel blij met dit duidelijke commitment om actie te ondernemen.  "EUBP heeft al lange tijd gewaarschuwd voor de schadelijke milieueffecten van de oxo-biologisch afbreekbare kunststoffen en voor de potentiële schade die zij kunnen aanbrengen aan de reputatie en het begrip van werkelijk biologisch afbreekbare kunststoffen. Er zijn in de afgelopen periode verschillende gevallen van greenwashing en valse claims gerapporteerd die in de publieke opinie tot verwarring hebben geleid", aldus directeur Hasso von Pogrell van EUBP.

 

Onderscheid

 

De commissie maakt een noodzakelijk en duidelijk onderscheid tussen biologisch afbreekbare plastics en oxo-biologisch afbreekbare plastics die niet als bioplastics kunnen worden aangemerkt, zegt de EUBP. De oxo-stoffen zijn conventionele kunststoffen met kunstmatige toevoegingen die niet biologisch afbreken maar uiteenvallen in kleine stukjes die in het milieu blijven, in potentie het milieu schaden en recycling en compostering in gevaar brengen.

 

Risico van microplastics

 

Het rapport zegt dat oxo-biologisch afbreekbare kunststoffen fragmenteren naar kleine partikels en uiteindelijk naar microplastics. Het rapport zegt ook dat er geen bewijs is dat de plastic fragmenten een volledige biologische afbraak opleveren binnen een redelijke tijd".  Andere zorgen zijn er met betrekking tot de recyclebaarheid van de oxo-kunststoffen omdat ze niet kunnen worden geïdentificeerd en niet gesorteerd met de bestaande technieken. Daarom  kunnen ze een negatief effect hebben op de kwaliteit van recyclaat en op gerecyclede kunststof producten.

 

Belangrijk signaal

 

Terwijl sommige EU-lidstaten al een voorbeeld hebben gesteld door het gebruik van de oxo-plastics in te perken, inclusief Frankrijk en Spanje,  zijn diverse landen in het Midden -Oosten en Afrika het materiaal nog aan het promoten of het gebruik ervan is soms zelfs verplicht gesteld. Oxo-biologisch afbreekbare kunststoffen worden ten onrechte vermarkt als een oplossing voor de problemen van het plastic afval in de landen waar geen effectief afvalmanagement functioneel is.

De negatieve effecten op het milieu moeten niet worden vergeten. Daarom komt het besluit van de Europese Commissie om concrete actie te ondernemen, als een belangrijk signaal om de schadelijke gevolgen van oxo-biologisch afbreekbare kunststoffen op onze planeet, zo meldt EUBP in zijn nieuwsbrief. 

 

Juist heel goed  

 

In het Financieele Dagblad is op 26 januari een opiniestuk gepubliceerd dat is geschreven door Michael Stephen onder de titel 'Betere plastics voor gezondere oceanen'. Michael Stephen is voormalig Brits parlementslid, voorzitter van de Oxo-biodegradable Plastics Association en directeur van Symphony Environmental Technologies. Hij stelt in zijn artikel dat de oxo-plastics juist heel goed zijn en 'gezondere oceanen' zouden opleveren.

 

Biodegradeerbaar

 

Biodegradeerbaarheid is inherente eigenschap van een materiaal of een product die het gevolg is van de actie van natuurlijk voorkomende micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en algen. Het proces produceert water, CO2 en biomassa. Er zijn geen additieven nodig  en er verdwijnen geen fragmenten in het milieu.

 

Composteren

 

Composteren is een verhoogde vorm van biodegradeerbaarheid onder geregelde condities zoals temperatuur en vochtigheidsgraad en aanwezige micro-organismen. De eisen voor industrieel composteren zijn duidelijk gedefinieerd in internationale standaard als bijvoorbeeld EN13432 of ISO 18606.

  

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »