KunststofenRubber.nl

Zeer goede financiële resultaten bij Covestro over 2017

20 februari 2018 om 15:06 uur - LEVERKUSEN / ANTWERPEN

Covestro - de vroegere kunststofdivisie van Bayer die eind 2015 verzelfstandigde en als onafhankelijk beursgenoteerd bedrijf door het leven gaat - heeft qua omzet en winst zeer goede jaarresultaten over 2017 bekendgemaakt. Innovatie en duurzaamheid zijn de belangrijke groeifactoren.


Materialenproducent Covestro heeft een uitstekend boekjaar achter de rug. Als gevolg van een grote vraag naar hoogwaardige kunststoffen en aanzienlijk hogere winstmarges heeft Covestro zijn groepsomzet het voorbije boekjaar met 18,8 procent zien toenemen tot ruim 14  miljard euro. Op groepsniveau en voor het hele jaar steeg de ebitda tot 3,4 miljard euro, een stijging van dik 70 procent vergeleken met het jaar tevoren. Het nettoresultaat verdubbelde ruim van 795 miljoen euro naar 2 miljard euro. "Wij hebben in 2017 een indrukwekkend resultaat geboekt en onze algehele doelstellingen ruimschoots overtroffen", zei ceo Patrick Thomas. "Vergeleken met ons eerste jaar als zelfstandige onderneming zijn wij opnieuw duidelijk vooruitgegaan en we hebben aangetoond dat ons succes duurzaam is. Daar is een eenvoudige reden voor: wij zijn erin geslaagd het potentieel van Covestro verder te ontsluiten. Wij hebben nu een sterke positie en kunnen van daaruit meer waarde creëren."  
 

Duurzaamheid als groeifactor

 

Voor 2018 verwacht Covestro een solide groei in de voornaamste klantensectoren zoals de auto-industrie, de meubelindustrie, de bouwsector en de elektro- en elektronicasector. Covestro beschouwt hier vooral de maatschappelijke trend naar grotere duurzaamheid als een motor voor groei. "In steeds meer industrieën zoeken klanten in toenemende mate naar duurzame oplossingen. We zijn zeer goed gepositioneerd om van het exceptionele groeipotentieel in deze toekomstgerichte segmenten te profiteren", vindt Patrick Thomas. Hij vermeldde verder ook groeisectoren zoals e-mobiliteit, energie-efficiënt bouwen of energiebesparende ledlampen.

 

Sleutelelementen strategie

 

Duurzaamheid is steeds in de Covestro-strategie verankerd geweest. Om dit engagement te verstevigen heeft Covestro de Duurzame Ontwikkelings-doelstellingen van de Verenigde Naties in haar strategie opgenomen. "Duurzaamheid is en blijft een sleutelfactor voor innovatie", verklaarde Markus Steilemann, cco en toekomstig ceo van Covestro. "Uiterlijk in 2025 willen wij tachtig procent van onze uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling besteden in activiteiten die een bijdrage leveren aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen."

 

Polyurethaan en polycarbonaat winstgevend

 

In het segment polyurethaan heeft Covestro zijn kernvolumes vorig jaar weten te verhogen met in totaal 3,4 procent. Inmiddels steeg de EBITDA met ruim 150 procent tot 2,2 miljard euro. Deze groei was voornamelijk te danken aan substantiële verbeteringen van de winstmarge bij de productgroepen MDI en TDI. De kernvolumes in het segment polycarbonaat stegen met 5  procent. De EBITDA van dit segment steeg met ruim 21 procent tot 853 miljoen euro. De hogere kernvolumes en verkoopprijzen hadden een positief effect op de inkomsten, terwijl de verkoopcijfers vooral door een sterkere vraag vanuit de auto-industrie, de elektro- en elektronicasector zijn gestegen.
Inmiddels is de uitgebreide productie van polyurethaandispersies in Dormagen (Duitsland) en Barcelona (Spanje) van start gegaan om aan de gestegen vraag van de coatings- en kleefstoffenindustrie te voldoen. Covestro heeft in Dormagen ook een nieuwe productie-eenheid opgestart, waar topkwaliteit meerlagige vlakke films worden geproduceerd voor gebruik in identiteitskaarten of auto-interieurs.

 

Nieuwe recordresultaten

 

In het vierde kwartaal van 2017 realiseerde Covestro het meest succesvolle kwartaal in de geschiedenis van de onderneming. Het bedrijf slaagde erin de uitstekende prestaties van het boekjaar verder te zetten. De groepsomzet steeg in het laatste kwartaal met 16,7 procent  tot 3,5 miljard euro, vergeleken met het vierde kwartaal van 2016. Dit was te danken aan hogere verkoopprijzen en een toegenomen verkoopvolume. De EBITDA stegen zelfs nog meer, van 390 miljoen naar 879 miljoen, wat meer dan een verdubbeling betekent vergeleken met het vorig jaar. Het nettoresultaat van 566 miljoen bedroeg een veelvoud van het cijfer van het vierde kwartaal van 2016 (124 miljoen euro). De vrije operationele kasstroom steeg met 45,9 procent tot 890 miljoen euro.

 

Covestro

 

Met een omzet van 14,1 miljard euro in 2017 behoort Covestro tot 's werelds grootste polymeerproducenten. Het bedrijf is actief in de productie van hoogtechnologische polymeermaterialen en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor producten die in vele domeinen van het dagelijks leven worden toegepast. De voornaamste afzetmarkten zijn de auto-industrie, de bouwsector, de houtverwerkende industrie, de meubelindustrie en de elektro- en elektronicasector. Andere sectoren zijn sport en vrije tijd, cosmetica, gezondheid en de chemische industrie zelf. Covestro heeft zo'n dertig productievestigingen over de hele wereld en had eind 2017 ruim 16 duizend medewerkers (omgerekend naar voltijdsequivalenten) in dienst. Met een belangrijke productiesite in de Antwerpse haven, een expertisecentrum inzake kunststofverwerking in Tielt (West-Vlaanderen) en een systeemhuis in Foxhol (Groningen) - die samen meer dan duizend medewerkers tewerkstellen - is Covestro ook goed vertegenwoordigd in België/Nederland.

 

http://www.covestro.com/

 

 

Focus op ...

Agenda

5 september 2018, NVC Gouda

ALL4PACK 2018 kick-off

Kick-of bijeenkomst voor de internationale beurs ALL4PACK in Parijs op 26-29 november.

18 september 2018, Evenementenhal Hardenberg

TIV Hardenberg vakbeurs maakindustrie

20ste editie van Technische Industriële Vakbeurs in Hardenberg, oftewel de vakbeurs voor de...

25 september 2018, Vleva Conference Room Brussel

EUPC Plastics Packaging Conference

De afdeling verpakkingen van de Europese koepeleorganisatie van kunststofverwerkers organiseert zijn...

Meer agendapunten »