KunststofenRubber.nl

NRK verkiest Kras, Cumapol en Lankhorst voor nieuwe Awards

08 maart 2018 om 09:00 uur - UTRECHT

Cumapol in Emmen is de winnaar in de categorie business-to-business

Drie NRK Awards uitgereikt

Tijdens de Avond van de Maakindustrie in Utrecht heeft NRK de eerste Awards Duurzame Producten uitgereikt aan Kras, Cumapol en Lankhorst. De winnaars zijn actief in drie verschillende marksegmenten, namelijk consumentenproducten, bouw- en infrastructuur en duurzame producten.


De Award Consumentenproduct ging naar de de ‘Eco-flowerbag, an easy way of carrying flowers' van Kras Recycling te Volendam. De Award Bouw & Infrastructuur werd toegekend aan het KLP RapidRetain  walbeschoeiingssysteem van Lankhorst Engineered Products te Sneek,En de derde, de Award Business-to-Business, ging naar Cumapol polyester upgrading in Emmen voor de rPET tapijttegel.

 

Eisen van duurzaamheid  

De NRK Awards Duurzame Producten 2018 zijn toegekend aan producten die het beste  aan de eisen van duurzaamheid voldoen. Daarom werden zij getoetst op alle vier de fasen van de levenscyclus van een product: grondstoffen, productie, gebruik, hergebruik/recycling.  De bedrijven hebben specifieke informatie gegeven in antwoord op de volgende vragen:

  • Wat maakt het product duurzaam en wat levert het op voor de gebruiker en/of de samenleving in termen van CO2-besparing, nut, gebruiksgemak, veiligheid, gezondheid?
  • Waar wordt het product van gemaakt? Inzet van hernieuwbare grondstof zoals biobased of recyclaat grondstoffen?
  • Hoe wordt het gemaakt: soort materiaal en energiebesparing in productieproces, product en gebruik?
  • Is het ontwerp gericht op reparatie, hergebruik en recycling?

De jury 

De jury werd gevormd door personen die stakeholder zijn van de rubber- en kunststofindustrie. Zij representeren de klanten, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, grondstofleveranciers en de geïnformeerde burger/gebruiker.

Het zijn Annette Augustijn (vicevoorzitter Transitieagenda Kunststoffen),  Marjolein Demmers (directeur Stichting Natuur & Milieu), Eelco Smit (directeur duurzaamheid Philips International),  Theo Stijnen (directeur Plastics Europe Nederland) en Margie Topp (lector kunststof technologie Hogeschool Windesheim).

 

34 inzendingen

De NRK ontving 34 producten. Na toetsing aan de eisen voor deelname zijn achttien producten beoordeeld. Bij de beoordeling liet de jury een aantal punten zwaar wegen. Allereerst vereist een duurzaam product dat de producent aandacht geeft alle vier de fasen van de levenscyclus, dus van wieg tot wieg. Dan behoudt het materiaal zijn waarde naar de volgende levenscyclus. Ten tweede is het belangrijk dat kennis en informatie uit de andere levensfasen wordt ingebed in ontwerp en productie. Daarom is ketensamenwerking van groot belang.Ten derde moeten producten een duidelijke functie en gebruikswaarde hebben en voor de gebruiker een probleem oplossen. Tot slot vindt de jury de marktimpact van belang, dat kan zijn in volume, of naar niches of als radicale vernieuwing.

Meer informatie over alle producten vindt u op de website www.rethinkplastics.nl. Dit initiatief van NRK en Plastics Europe Nederland wil een bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog over rubber en kunststof producten.

 

Consumentenproduct

De Award Consumentenproduct is toegekend aan ‘Eco-flowerbag, an easy way of carrying flowers' van Kras Recycling te Volendam. De jury: "Voor een consumentenproduct is de eerste eis om het probleem van de consument op te lossen. En dit is hier het geval. De flowerbag is een even eenvoudige als slimme en leuke manier om bloemen ongeschonden te vervoeren. Het is door overleg met partners goed doorontwikkeld en gemaakt van recyclaat afkomstig uit de eigen horti-sector. Het product is een mooi voorbeeld van een gesloten kringloop. Het heeft potentie op de bloemenkramen op de weekmarkten maar heeft met de juiste bedrukking ook zeker kansen bij de gespecialiseerde bloemenzaak. De flowerbag kan bestaande verpakkingen vervangen en is geschikt voor meermalig gebruik."

 

Bouw & Infra  

De Award Bouw & Infrastructuur is toegekend aan het KLP RapidRetain walbeschoeiings-systeem van Lankhorst Engineered Products in Sneek. De jury hierover: "De industrie stelt in de regel hogere eisen aan precisie in maatvoering dan de bouw en infrastructuur. Het KLP RapidRetain walbeschoeiingssysteem overbrugt die kloof door vergevingsgezind te zijn voor de toleranties bij de aanleg van beschoeiingen. Die uitstekende engineering is mede het gevolg van nauwe afstemming met klanten en gebruikers. Door het modulaire systeem en het lichte gewicht is het arbo-mensvriendelijk. Met de inzet van recyclaat wordt de keten gesloten omdat de RapidRetain-elementen als product hergebruikt kunnen worden om aan het einde van het leven te worden gerecycled in nieuwe elementen. RapidRetain voorkomt veel onderhoud en bespaart op de inzet van houten of metalen beschoeiingen. In ons waterrijke Nederland ligt een grote markt te wachten."

 

Business-to-Business

De Award Business-to-Business is toegekend aan de rPET tapijttegel van Cumapol polyester upgrading te Emmen. De jury hierover: "De rPET tapijttegel combineert een aantal unieke kenmerken. Zo ligt er een gedegen recyclingtechnologie aan ten grondslag, is nauw samengewerkt met ketenpartners en is geredesigned naar een product uit mono-materiaal. Met inzet van de kennis van DSM Niaga-technologie en de juiste lijmen kunnen alle tapijtlagen samen worden gerecycled en ingezet in een nieuwe tapijttegel. Door samenwerking met de klant is Mohawk's Airo een doorbraak in de vloerbedekking. Op dit moment is de tapijttegel alleen in de VS verkrijgbaar maar het lijkt logisch dat het product ook naar Europa komt. Een belangrijk element vraagt wel aandacht. De tapijttegel is honderd procent recyclebaar maar een inzamel- en recyclingsysteem is nog niet aanwezig. Dat is een belangrijke taak voor het komende jaar voor Cumapol en Mohawk flooring."

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »