KunststofenRubber.nl

Ex-politicus Diederik Samsom waarschuwt voor tempo van verandering

27 maart 2018 om 16:00 uur - UTRECHT

Diederik Samsom: "Ik durf nu te beweren dat van alle akkoorden die zijn gesloten om dit land er weer bovenop te helpen, het energieakkoord het akkoord is dat met afstand de meeste verandering zal brengen."

Op het congres Afval & Recyclingindustrie 2018 trad voormalig PvdA-leider Diederik Samsom op als milieu-consultant. Hij benadrukte het tempo van de in gang gezette veranderingen. "Het gaat niet uw tijd nog wel duren."


In Kunststof & Rubber nr. 4 van april leest u de voordracht van Samsom. Hier enkele quotes:.  

 

 "Ook ik kom uit de tijd dat het met de duurzaamheid altijd tegenzat. Dat duurzame ambities totaal vastliepen. Milieuvriendelijke verf dekte niet, milieuvriendelijke lijm plakte niet, bioplastic waren niet afbreekbaar en zonnepanelen waren te duur. Er is veel gedaan, eindeloos veel declaraties van adviesbureaus zijn er ingediend, maar er is nog steeds weinig duurzame vooruitgang. Het bleef een beetje hangen bij driehonderd bakken van NL-Schoon op het strand, dat werk was de werkelijkheid. Tot voor kort."

 

"Plastic is vooralsnog een minder ronkend verhaal dan de energietransitie. Ik zie maar kleine lichtpuntjes, het is nog te weinig allemaal. Daarom een klemmend verzoek aan u: trek het been bij, schaal op, versnel, laat het verleden achter u."

 

"Neem een voorbeeld aan de auto-industrie, of beter: doe dat juist niet. Ook de autoconcerns  riepen vorig jaar nog dat de veranderingen langzaam gaan, het zou een evolutie worden met de elektrische auto's. Nog maar vijf jaar geleden deden Volkswagen laatdunkend over elektrische auto maar in de komende vijf jaar gooien ze er 34 miljard euro tegenaan om diezelfde e-auto's verder te ontwikkelen. Dat is geen investeringsplan meer, dat is paniek."

 

"Zorg dat u niet wordt ingehaald door de actualiteit. Door de sluiting van de Chinese markt voor plastic afval blijft u er ineens mee zitten. Wat nu? Bedenk dat de revolutie van de duurzame energie gaat zorgen voor grote hoeveelheden elektriciteit en grote hoeveelheden synthetisch gemaakt gas. Bedenkt wat  dat voor mogelijkheden biedt voor de chemische recycling van plastic. En laat het tot u doordringen hoe ongelooflijk snel het gaat."

 

"Ik zeg u alleen dit:  het zal níet uw tijd nog wel duren. Het gaat veel sneller dan u denkt. De revolutie in duurzame energie rolt door in de circulaire economie. En u rolt mee of u valt om."

 

Lees het artikel in Kunststof & Rubber nr. 4

 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »