KunststofenRubber.nl

Naber Plastics krijgt eerste Frisse Fabriek-keurmerk van Colt

13 april 2018 om 16:18 uur - UTRECHT

Commercieel directeur Kor Foekens van Colt reikte het eerste Frisse Fabriek-certificaat uit aan directeur Wim Naber van de verpakkingsproducent Naber Plastics uit Waalwijk tijdens Empack in Utrecht.


Gezonde kantoren en happy buildings schieten als paddenstoelen uit de grond maar tegelijkertijd werken vele duizenden productiemedewerkers nog steeds in ongezonde tochtige, dampende, stoffige en veel te warme of koude productiehallen en werkplaatsen. Om aan die ongewenste situatie een einde te maken, introduceert Colt International uit Cuijk het Frisse Fabriek-keurmerk, een stap in de richting van veel gezondere werkomstandigheden in de fabriek.

 

Geïnspireerd op Frisse School 

 

Frisse Fabriek is het eerste Nederlandse keurmerk voor binnenklimaten in fabrieken en werkplaatsen. In een Frisse Fabriek werken medewerkers in een tochtloze ruimte met verse schone lucht, een optimale luchtvochtigheid, voldoende (natuurlijke) ventilatie en een aangename temperatuur, winter en zomer. De Frisse Fabriek is geïnspireerd op het Frisse Scholen-programma, dat inmiddels de norm is bij de bouw en renovatie van scholen. In een Frisse School leidt het gezondere binnenklimaat aantoonbaar tot betere leerprestaties en een lager schoolverzuim. Met de Frisse Fabriek wil Foekens dezelfde verbeteringen helpen realiseren voor medewerkers in de maakindustrie. Ook in een fabriek kun je met een relatief bescheiden investering een heel comfortabel werkklimaat realiseren, zegt hij.

 

Miljoen euro lagere energiekosten

 

In een Frisse Fabriek zorgt natuurlijke, regelbare ventilatie voor frisse lucht. Bij warm weer wordt de lucht op natuurlijke wijze gekoeld door energiezuinige waterdampkoelers, waarmee de temperatuur 8 tot 9 graden wordt verlaagd. Onderdruk in de hal wordt voorkomen, zodat het niet kan tochten. Een goed klimaat heeft een hoge return on investment, beweert Colt dat zegt dat bij zijn klanten de productiviteit stijgt met 12 tot 15 procent en de energiekosten dalen met 25 procent of meer, vooral door het ontbreken van energieverslindende mechanische ventilatoren en het hergebruik van de warmte van de machines, aldus Foekens.
Directeur Wim Naber van Naber Plastics bevestigt deze bevindingen. In 2010 betrok zijn bedrijf een nieuwe productiehal van twintigduizend vierkante meter met vijftig spuitmachines die elk 45 graden warmte afgeven. Voor de hal ontwikkelde Colt een effectief klimaatconcept. "Toen onze mensen de hal voor het eerst betraden, wisten ze niet wat hen overkwam, zo groot was het verschil met vroeger. Sindsdien is de productiviteit gestegen en het ziekteverzuim gedaald, dat weet ik zeker. De energiebesparing hebben we echt becijferd: in de oude situatie verbruikten we 2,2 kWh per kilo verwerkte grondstof, nu is dit 1,13 kWh. Jaarlijks verwerken we 20 miljoen kilo grondstof dus besparen we maar liefst een miljoen euro aan energiekosten."

 

Certificaat

 

Bedrijven die voldoen aan de eisen, komen in aanmerking voor het Frisse Fabriek-certificaat, ook bedrijven die niet klant van Colt zijn. Het klimaat wordt ter plekke gecontroleerd. Na een positieve beoordeling mag het bedrijf zich officieel een Frisse Fabriek noemen en dit predicaat gebruiken in zijn marketing- en arbeidsmarktcommunicatie.

 

Onafhankelijke partij

 

Colt staat ervoor open om dit certificaat over te dragen naar een onafhankelijke deskundige partij als de markt hierom vraagt. Foekens: "Het keurmerk heeft voor ons geen commercieel doel. Wij zijn ermee gestart omdat we het probleem zagen en een oplossing wilden bieden. Maar als onafhankelijk en onpartijdig keurmerk heeft de Frisse Fabriek veel meer impact."

 

http://www.coltinfo.com

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »