KunststofenRubber.nl

Composieten 3D-printer Fiberneering in lift door impuls Oost NL

19 april 2018 om 14:30 uur - ZWOLLE

Fiberneering heeft een innovatief 3D-printproces voor vezelversterkte kunststof producten ontwikkeld. Met een recente investering door Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel kan de jonge Zwolse onderneming het printproces doorontwikkelen en op de markt brengen. Fiberneering wil hiermee in de komende vier jaar groeien van zeven naar 25 werknemers.


Vernieuwend aan de 3D-printtechniek van Fiberneering is dat de producten tot een kubieke meter groot en complex van vorm mogen zijn. De producten zijn licht, duurzaam en sterk en dus een goed alternatief voor zwaardere varianten van bijvoorbeeld metaal. Fiberneering kan hoogwaardige composieten printen die geschikt zijn voor toepassing in omstandigheden met hoge temperaturen, zoals in de automotive sector of in de wereld van olie & gas. "De bestaande productiemethodes waarin met mallen wordt gewerkt zijn arbeidsintensief, complex en duur. Wij kunnen veel sneller prototypes en eerste series in vrijwel iedere vorm maken op basis van standaard computermodellen met de door onszelf ontwikkelde 3D-printtechniek. Daarmee zijn we uniek in de wereld. Ons proces is nu ver genoeg ontwikkeld om commerciële opdrachten voor allerlei technische toepassingen uit te voeren",  aldus directeur/oprichter Jasper Bouwmeester van Fiberneering.

 

Oost NL

  

Oost NL is vanaf de start betrokken bij Fiberneering en faciliteerde met netwerk, kennis en kunde de ontwikkeling van het bedrijf. Dat leidde onder meer tot de vestiging op het Polymer Science Park in Zwolle en de groei die het bedrijf doormaakte. Kennispoort Regio Zwolle begeleidde Fiberneering bij de aanvraag van een lening uit het Regio Zwolle Incubator fonds, die de eerste financiering verstrekte. De recente financiering is mede mogelijk gemaakt door een combinatie van financiële en deskundige inbreng van een viertal private investeerders. Fiberneering gebruikt de investering voor de commercialisatie van het concept en voor de uitontwikkeling van een nieuwe generatie productiemachines. Fiberneering kan zowel in opdracht onderdelen uit composiet produceren als het productieproces in licentie verkopen.

 

Zorg- en transportsector en industrie

 

"Mijn ambitie is binnen vier jaar met ruim 25 fte tien miljoen omzet te maken", zegt Bouwmeester, die nu aan zeven mensen werk biedt. Fiberneering verwacht met name interesse vanuit de medische hoek, de industrie en de transportsector. Het gebruik van lichtgewicht onderdelen is belangrijk in vliegtuigen en boten. In voertuigen speelt de brandstofbesparing en verlaging van CO2-uitstoot. In de gezondheidzorg dragen lichtgewicht ortheses (hulpmiddelen) bij aan effectievere zorg.

 

StartupDelta

 

Fiberneering startte in 2015. Vorig jaar werd Fiberneering ‘Starter van het jaar' in de regio Zwolle en stond het in de Top 100 van innovatieve bedrijven van de Kamer van Koophandel. Daarnaast werd Fiberneering uitgeroepen tot veelbelovende start-up op de JEC internationale composietenbeurs in Parijs. Eind april zal Fiberneering onderdeel uitmaken van het geselecteerde StartupDelta-team op de Hannover Messe in Duitsland. De werkzaamheden van het bedrijf sluiten aan bij de opleidingen en kenniscentra in de omgeving. Daarom vervult Fiberneering een belangrijke rol in Oost-Nederland. Het Zwolse bedrijf heeft nauwe relaties met Hogeschool Windesheim, Polymer Science Park en de Universiteiten in Delft, Groningen en Enschede.  www.fiberneering.com

 

Innovatiefonds Overijssel

 

Innovatiefonds Overijssel biedt oplossingen aan ondernemers met groeiambities: leningen voor het ontwikkelen van innovatieve producten en/of diensten en risicokapitaal voor ondernemers met een goed plan. De provincie Overijssel heeft via het Innovatiefonds Overijssel 41,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om de regionale economie en werkgelegenheid in de provincie te stimuleren en innovatie te bevorderen. Er wordt geïnvesteerd door middel van leningen en participaties. Oost NL is fondsmanager.

 

330 miljoen  

 

Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische zaken en de provincies Overijssel en Gelderland versterken wij de regionale economie. Dit doen we door te investeren in ondernemers in Oost-Nederland. We laten ondernemers innoveren, investeren en internationaliseren om hun groei te versnellen. Oost NL stelt de benodigde financiering én haar netwerk, kennis en kunde beschikbaar aan ondernemers in Agro-Food, Cleantech & Energy, Life Sciences & Health, High Tech en Maakindustrie. We investeren tevens in marktfondsen. Met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel en Regio Twente investeert Oost NL in ruim 220 bedrijven met een totaal fondsvermogen onder beheer van ruim 330 miljoen euro. Omdat Oost NL met publiek geld investeert is maatschappelijk rendement van groot belang. Zo leveren wij een bijdrage aan het behalen van regionale, economische, milieu- én werkgelegenheidsdoelstellingen.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »