KunststofenRubber.nl

Bema nieuwe overname door Harkema van Moulding Industries

17 april 2018 om 17:00 uur - Zierikzee

Moulding Industries heeft opnieuw een strategische overname gedaan in de waardeketen van hoogwaardige kunststoffabricaten. Nadat het bedrijf van Paul Harkema een jaar eerder het Zevenbergse Packpower via een management buy-in overnam heeft het onlangs alle aandelen van Bema Kunststoffen BV uit Zierikzee overgenomen.


Harkema is gedurende het overnameproces begeleid door Marktlink Fusies & Overnames. Moulding Industries zal zich ook in de toekomst laten gelden op de overnamemarkt in de branche om zo via een buy-and-build strategie een one-stop-shop voor klanten te vormen.

 

Zie ook Overname Packpower  

 

Kleurtester

 

Bema is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige kunststofproducten door middel van spuitgiettechniek.  Bema heeft in de afgelopen jaren een sterke positie opgebouwd in met name de verfmarkt met klanten zoals Axalta en AkzoNobel. Een voorbeeld van de producten is de alom bekende Kleurtester van Flexa die in 2017 diverse consumentenprijzen won.  Bema bestaat uit twee volledig geoutilleerde fabrieken: een in Zierikzee en (sinds 2004) en een fabriek in Bosnië. In totaal zijn er ongeveer negentig werknemers bij het bedrijf werkzaam.
Bema is opgericht in 1968 en werd in 1999 overgenomen door de drie verkopende aandeelhouders. Twee van de drie aandeelhouders hebben de wens uitgesproken een stap terug te doen en zich te richten op andere activiteiten. Oud-aandeelhouder Bart Gravendeel blijft de komende vijf jaar actief als directeur. Harkema geeft samen met hem de groeistrategie van Bema vorm.

 

Strategische toegevoegde waarde

 

Huub Verbeeten van Marktlink Fusies & Overnames: "Als ondernemer is Harkema altijd op zoek naar nieuwe kansen en uitdagingen. Bovendien zoekt hij naar strategische toegevoegde waarde binnen de keten. Met deze overname zal zowel bij Bema (omzet) als bij Packpower (inkoop) synergie behaald kunnen worden. Bovendien is er op het gebied van grondstofinkoop onderhandelingskracht te winnen door als collectief op te treden."   Paul Harkema onderstreept die woorden en ziet hoe hij met overnames waarde kan creëren in de markt van kunststofproducten: "Zowel de bestaande als de nieuwe afnemers van Bema bieden groeipotentieel waarvoor het huidige machinepark voldoende ruimte biedt. Het doel is uiteindelijk meerdere ondernemingen aan Moulding Industries te binden, die voldoende potentieel hebben om verder uit te bouwen. Mijn visie is uiteindelijke onder de naam Moulding Industries een kunststofverwerkende groep te bouwen, een one-stop-shop waarin we klanten via één van de specialistische deelnemingen kunnen bedienen."

 

 

Reacties (1)

Gefeliciteerd Paul. Mooi om ook hier samen te kunnen werken.
Veel succes.
Mvg
Jurgen Koolhaas
Kotraco Plastic Machinery
Jurgen Koolhaas, 24 april 2018 19:03
 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »