KunststofenRubber.nl

28 mln euro voor afvalplastic fabriek Bin2Barrel

02 mei 2018 om 14:39 uur - AMSTERDAM

Een groep van investeerders steekt 28 miljoen euro in een fabriek in Amsterdam die van plastic afval dat anders zou worden verbrand, brandstof gaat maken voor de transportsector en grondstoffen voor nieuwe kunststoffen.


Het project is opgezet door het Nederlandse bedrijf Bin2Barrel dat plastics, die nu worden verbrand, nuttig wil gebruiken door er dieselbrandstof van te maken. Het initiatief van Bin2Barrel ligt bij Paul Harkema die in de kunststofwereld bekend is van Moulding Industries  en zijn zakenpartner Floris Geeris. Het Financieele Dagblad noemt als andere investeerders in Bin2Barrel het gemeentelijk Havenbedrijf van Amsterdam, de Australische investeringsmaatschappij Iges en de David Hart Groep. Gezamenlijk brengen zij 28 miljoen euro bijeen in de vorm van aandelenkapitaal en achtergestelde leningen. "Deze nieuwe fabriek is de eerste in zijn soort in de wereld en draagt bij aan de energietransitie",  aldus Floris Geeris in een verklaring.

 

30 miljoen liter uit 35 duizend ton

 

Halverwege juni zal de eerste paal worden  geslagen. De fabriek moet straks dertig miljoen liter brandstof produceren uit 35 duizend ton afvalplastic. De fabriek komt in de Amsterdamse haven te staan en moet eind dit jaar al operationeel zijn.  Bin2Barrel wil op termijn vier dergelijke fabrieken in de Amsterdamse haven neerzetten. Ook elders in de Benelux en in Duitsland moeten soortgelijke installaties komen te staan.
De nieuwe fabriek draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot door een efficiëntere verwerking van het afval ten opzichte van verbranding, zeggen de betrokkenen.  Er wordt op meer een milieuvriendelijke manier dieselbrandstof verkregen uit de plastics en er ontstaat de mogelijkheid om grondstoffen te winnen voor duurzame plastics. (bron: FD / Bin2Barrel)

 

 

 

Reacties (1)

De nieuwe fabriek in Amsterdam zou de eerste zijn in zijn soort in de wereld.
De Japanse stad Sapporo heeft echter sinds 2000 een 50 t/dag plastics pyrolyse faciliteit (SPR) in bedrijf die vloeibare brandstoffen produceert. Het bedrijf kan ook PVC houdend plastic verwerken en heeft patent op het verwijderen van HCl
http://www.kleanindustries.com/s/sapporo_plastics_pyrolysis_recycling_plant.asp






Joop van Broekhoven, 18 juli 2018 00:17
 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »