KunststofenRubber.nl

ENKB: eerste kunststof straatklinkers van Nederland in Kerkrade

15 mei 2018 om 14:12 uur - KERKRADE / SITTARD

Het leggen van betonnen klinkers is door het gewicht fysiek zeer belastend voor stratenmakers. ENKB zegt dat zijn kunststof klinkers 75 procent lichter zijn dan betonnen klinkers.

De kunststof klinkers wegen een kwart van betonklinkers, zijn snel en gemakkelijk te leggen en ook nog eens gemaakt van gerecyclede materialen. De eerste testbestrating met de kunststof exemplaren ligt in Kerkrade. De klinkers komen van de startup ENKB, ofwel Eerste Nederlandse Kunststof Bestrating.


Het project is uitgevoerd met mbo- en hbo-studenten van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) en het idee voor de kunststof bestrating is van Eddie Jacqx, de uitvinder en oprichter van ENKB. Hij werd op z'n 16e jaar stratenmaker en ervoer na 37 jaar de lichamelijke gevolgen van het zware vak met de zware stenen. Dat moet toch anders kunnen dacht hij, na weer een zware schouderblessure.

 

Materiaalonderzoek

 

Samen met mede-eigenaar en adviseur Patrick Trompetter kwam hij in contact met Martin Vrösch van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), een bedrijf waar studenten meewerken aan onderzoek op gebied van chemie en materialen. Samen met een groep studenten begon ENKB vijf jaar geleden aan een materialenonderzoek met als resultaat  de eerste kunststof bestrating van Nederland. De straat in Kerkrade is bedoeld als manier om het materiaal te testen in een echte omgeving. "Ik wil honderd procent garantie hebben dat ik een goed product verkoop," aldus Jacqx. "In maart 2014 begonnen we vol goede moed met een materialenonderzoek bij CHILL. Dit resulteerde in een prototype baksteen, gemaakt van gerecycled kunststof. Het nadeel van gerecycled materiaal is dat de samenstelling kan veranderen maar inmiddels hebben we een manier gevonden om de eigenschappen, ondanks die veranderingen, hetzelfde te houden."

 

Grote partijen

 

Op dit moment zijn de klinkers qua kosten alleen nog toegankelijk in grote partijen van minimaal tweeduizend vierkante meter maar Eddie Jacqx wil het voor iedereen toegankelijk gaan maken. "Het is zo gemakkelijk te gebruiken dat iedereen met de hulp van een simpel YouTube filmpje zijn eigen achtertuin zou kunnen bestraten." ENKB ziet eindeloos veel mogelijkheden. Uiteindelijk hopen we te kunnen bijdragen aan een volledig duurzame woonwijk. Ook  zonnepanelen en led-lampen kunnen verwerkt worden in de klinkers."  

 

ENKB en CHILL

 

Eerste Nederlandse Kunststof Bestrating heeft als doel hoogwaardige kunststof straatstenen te produceren die lichter en kleurvaster zijn dan normale stenen en die gemaakt zijn van gerecycled kunststof. ENKB houdt zich dus bezig met duurzaamheid en de verlichting van de fysieke arbeid voor stratenmakers.

Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) is opgericht door Sabic, DSM, Leeuwenborgh Opleidingen, Arcus College, Zuyd Hogeschool en Maastricht University. CHILL is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus. CHILL is onderdeel van het topsectorenbeleid en speelt een toonaangevende rol door een innovatieve leer-, werk- en onderzoekomgeving te bieden waar onderwijs (mbo, hbo en wo) en bedrijfsleven van mkb tot en met multinational samenwerken aan kennisontwikkeling en nieuwe producten. CHILL heeft bovendien als taak ervoor te zorgen dat er voldoende goed opgeleide mensen voor de sector beschikbaar zijn.

 

 

Focus op ...

Agenda

30 mei 2018, Koningshof Veldhoven

Materials 2018

Vakbeurs en congres over de rol van materialen in het succes van een product.

5 juni 2018, A2 Forum Management Rheda-Wiedenbrück

KUTENO Kunststofftechnik Nord

Kunststofbeurs voor Noord-Duitsland in Rheda-Wiedenbrück nabij Bielefeld.

Meer agendapunten »