KunststofenRubber.nl

Robot roeit zonder motoren of servo's (video)

22 mei 2018 om 13:21 uur - ZÜRICH

Onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech, VS) en de TU in Zürich (Zwitsersland) hebben een robot ontwikkeld die kan roeien zonder gebruik te maken van motoren of servo's. De crux is een polymeer dat vervormt bij temperatuurveranderingen.


De robot gaat roeien als hij koud is in warm water wordt gezet. Dit effect hebben de onderzoekers voor elkaar gekregen met een flexibel polymeer, dat oprolt wanneer het afkoelt en uitstrekt wanneer het opwarmt. Het polymeer is in het lichaam van de robot zo gepositioneerd dat het bij uitzetting een schakelaar omzet, waardoor de peddel wordt geactiveerd. VIDEO

 

Materiaal fine-tunen

 

Volgens de onderzoekers is het mogelijk om de polymeerrepen zo te fine-tunen dat ze op bepaalde momenten specifieke reacties geven. Zo warmt een dikkere strip polymeer langzamer op, waardoor deze later uitzet dan een dunnere strip. Deze eigenschap maakt het mogelijk robots te ontwikkelen die met verschillende snelheden bewegen en draaien. In een experiment hebben de onderzoekers een robot met vier peddels op de proef gesteld. Deze robot is erin geslaagd naar een bepaalde locatie te roeien, een kleine lading af te leveren, en vervolgens achteruit te peddelen naar zijn oorspronkelijke positie.

(bron: engineersonline.nl)

 

Focus op ...

Agenda

16 oktober 2018, Messezentrum Friedrichshafen

Fakuma 2018

Internationale vakbeurs voor kunststofverwerking https://www.fakuma-messe.de

6 november 2018, Messe Stuttgart (D)

Composites Europe 2018

Internationale vakbeurs voor en over kunststofcomposieten

7 november 2018, Xpo Kortrijk (B)

Prototyping Xpo

Beurs voor prototyping in Xpo Kortrijk. Gratis toegankelijk. Inschrijven via de website.

Meer agendapunten »