KunststofenRubber.nl

Robot roeit zonder motoren of servo's (video)

22 mei 2018 om 13:21 uur - ZÜRICH

Onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech, VS) en de TU in Zürich (Zwitsersland) hebben een robot ontwikkeld die kan roeien zonder gebruik te maken van motoren of servo's. De crux is een polymeer dat vervormt bij temperatuurveranderingen.


De robot gaat roeien als hij koud is in warm water wordt gezet. Dit effect hebben de onderzoekers voor elkaar gekregen met een flexibel polymeer, dat oprolt wanneer het afkoelt en uitstrekt wanneer het opwarmt. Het polymeer is in het lichaam van de robot zo gepositioneerd dat het bij uitzetting een schakelaar omzet, waardoor de peddel wordt geactiveerd. VIDEO

 

Materiaal fine-tunen

 

Volgens de onderzoekers is het mogelijk om de polymeerrepen zo te fine-tunen dat ze op bepaalde momenten specifieke reacties geven. Zo warmt een dikkere strip polymeer langzamer op, waardoor deze later uitzet dan een dunnere strip. Deze eigenschap maakt het mogelijk robots te ontwikkelen die met verschillende snelheden bewegen en draaien. In een experiment hebben de onderzoekers een robot met vier peddels op de proef gesteld. Deze robot is erin geslaagd naar een bepaalde locatie te roeien, een kleine lading af te leveren, en vervolgens achteruit te peddelen naar zijn oorspronkelijke positie.

(bron: engineersonline.nl)

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

Meer agendapunten »