KunststofenRubber.nl

Roof2Road: dak-bitumen gerecycled in wegenasfalt

23 mei 2018 om 14:05 uur - BORGER/ALMERE

Het bedrijf Roof2Road heeft van Kiwa Nederland een CE-markering gekregen op gerecyclede bitumen voor de wegenbouw. Voor Roof2Road is dit de laatste stap om de bitumenkringloop te sluiten: van dakbedekking naar asfalt.


De CE-markering voor een circulair bouwproduct is vrij uniek in Europa en Roof2Road behaalt het als eerste voor gerecyclede dakbedekking in Nederland.  Roof2Road verbetert de kwaliteit van het asfalt met de hoogwaardige eigenschappen van het gemodificeerde bitumen van dakbedekking. De parameters van de asfalttypetesten laten zien dat het circulaire bitumen de kwaliteit van asfalt verhoogt en de levensduur van asfalt verlengt, aldus Roof2Road. Vanaf 18 mei worden twee Roof2Road-producten met CE-markering geleverd, namelijk R2R PMB en R2R PMB SBS.

 

Polymer Modified 

 

Roof2Road PMB (Polymer Modified Bitumen*) bestaat uit een combinatie van gerecyclede nieuwe dakrollen en gekwalificeerde gebruikte dakbedekking. Roof2Road PMB SBS (Styreen Butadieen Styreen) bestaat voornamelijk uit nieuwe met SBS gemodificeerde dakbedekking. Beide producten hebben een laag gehalte aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (pak's). Door toevoeging van tweeënhalf procent Roof2Road-bitumen kan goedkoper en beter asfalt worden geproduceerd. Daarbij zijn de milieukostenindicator-scores (MKI) van deze producten extreem laag in vergelijking met regulier asfaltbitumen zodat duurzaamheid wordt beloond bij aanbestedingen, aldus Roof2Road.

 

Urban mining  

 

Roof2Road is onderdeel van Roof2Roof dat bitumen dakbedekking via een eigen methode van oude daken haalt en gerecyclet tot grondstoffen voor nieuwe dakrollen. Behalve dit ‘urban mining' van gebruikte moderne bitumineuze dakbedekking worden ook afgekeurde nieuwe dakrollen weer als hoogwaardige grondstof hergebruikt. De betrokken keten bestaat uit gebouweigenaren, dakbedekkingsbedrijven, sloopaannemers, gemeenten, producenten van dakbedekking, wegenbouwers en asfaltcentrales. Met Roof2Road komt het hoogwaardige bitumen nu beschikbaar voor de wegenbouw. Door de CE‐markering is de kwaliteit van de grondstof gegarandeerd voor asfalt.

 

Dak & Milieu  

 

Roof2Roof is gecertificeerd partner van Bitumen Recycling Nederland  dat een onderdeel is van Stichting Dak & Milieu. Bitumen Recycling Nederland op zijn beurt is een initiatief van Vebidak (vereniging dakbedekkingsbranche Nederland) en Probasys Benelux (de vereniging van producten en leveranciers van bitumendakbedekkingsmaterialen) met als doelstelling een optimale inzameling en een zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van bitumen dakbedekking mogelijk te maken. Afgelopen november (2017) hebben de leden van Probasys Benelux in dit kader het Grondstoffenakkoord ondertekend.

 

www.roof2road.nl

 

http://www.roof2roof.nl/

 

*PMB is een normaal bitumen met toegevoegde polymeer dat het materiaal extra sterkte geeft,  cohesie en weerstand tegen vermoeiing en vervorming waardoor het een gewild materiaal is voor infrastructuur.

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

Meer agendapunten »