KunststofenRubber.nl

Vakbeurs en congres Materials op 30 en 31 mei in Veldhoven

25 mei 2018 om 11:33 uur - VELDHOVEN

Materials 2018, vakbeurs-en-congres heeft als thema ‘De rol van materialen & technieken in het succes van een product'. De beurs is gratis toegankelijk.


De zesde editie van de vakbeurs Materials die op 30 en 31 mei in Veldhoven wordt gehouden, geeft oplossingen voor corrosie, slijtage, hechtingen, lichtgewicht en vermoeiing van materialen. Organisator Mikrocentrum rekent op tachtig exposanten en organiseert in de twee dagen tijd veertig lezingen. De toegang voor bezoekers is gratis.  

 

Vier pijlers

 

De rol van materialen bepaalt het succes van een product en ook dit jaar steunt de vakbeurs/congres op vier logische pijlers: materialen, analyses, verbindingen en oppervlaktebehandelingen. Elk hebben ze een eigen zone op de beursvloer en elk een aansprekend congresprogramma.  Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen: 3D-printing, nanotechnologie, zelfherstellende materialen - om er enkele te noemen. Het kan gaan om nieuwe materialen voor bestaande markten, maar ook om heel nieuwe ontwikkelingen die nog jaren onderzoek zullen vergen voordat de materialen geschikt zijn voor een praktisch toepasbaar product.

 

Verbindingen

 

Waar vroeger een voorwerp dikwijls uit een materiaal bestond, zijn tegenwoordig de producten vaak ingewikkelder en uit meer materialen samengesteld. Bij de ontwikkeling van deze producten is verbindingstechnologie (lijmen, solderen, lassen of mechanisch verbinden) minstens zo belangrijk als de optimalisatie van de materialen waaruit product gemaakt wordt. En hier speelt het grensvlak tussen deze materialen - de verbinding - een doorslaggevende rol.

 

Deklagen

 

Deklagen staan in direct contact met de buitenwereld. Corrosiewerende coatings op metalen ondergronden, slijtvaste coatings bovenop een boortje en verflagen op een huis - zowel mooi decoratief als functioneel beschermend - zijn voorbeelden. De oppervlaktetechnieken om deze lagen op een voorwerp aan te brengen - of om het oppervlak van een voorwerp zelf te modificeren, zoals bij oppervlakteharden - hangen nauw samen met de gebruikte materialen. Een expertise op zich.    

 

Meten

 

Meten is weten, geldt ook binnen de materiaaltechnologie. Een materiaal moet voor toepassing eerst onder gebruiksomstandigheden worden getest. Dit kunnen simpele testen zijn, maar ook specifieke materiaalanalyses om na te gaan of verontreinigingen geen roet in het eten gooien. Of ingewikkelde metingen om te bepalen of materiaalparameters voldoen aan de mechanische, thermische of elektrische eisen die aan het product worden gesteld. Door de verdergaande automatisering spelen computersimulaties aan materialen een ondersteunende rol bij experimentele metingen.

 

Eigen zones 

 

Vakbeurs Materials verbindt de pijlers materialen, verbindingen, oppervlaktetechnieken en analyses. Elke pijler krijgt een eigen zone op de beursvloer waarbinnen de exposanten zich rondom de gezamenlijk in te vullen Experience Areas positioneren. Hier geven ze live demo's en kunnen bezoekers zelf aan de slag gaan. Bovendien krijgt elke zone een aparte lezingenzaal met een keur aan lezingen met praktische informatie en inhoudelijke achtergrondkennis. Naast deze materiaalkundige verbinding slaat de vakbeurs Materials dus ook een brug tussen wetenschap en concrete toepassing. De vakbeurs/congres is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het keuze-, creatie- en productieproces: engineers, constructeurs, productontwikkelaars, designers en onderzoekers.

 

Design

 

De zesde editie heeft extra aandacht voor design. Dit wordt onderstreept door de samenwerking met de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers BNO. Onderwerpen die extra onder de aandacht komen, zijn design, materiaalkeuze, software, hergebruik, circulaire economie en biomimicry. Hiermee wil de organisator helpen bewerkstelligen dat al bij het ontwerp van een (nieuw) product wordt nagedacht over materiaalkeuze en de bijbehorende technieken zoals oppervlaktebehandelingen en verbindingen.

 

http://www.materials.nl/

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

Meer agendapunten »