KunststofenRubber.nl

Sabic-kraker gaat 30 duizend huizen verwarmen

25 mei 2018 om 16:47 uur - SITTARD

De naftakraker van Sabic zal zijn restwarmte afstaan aan Het Groene Net en dertig duizend huishoudens en tachtig bedrijven gaan verwarmen

Vlnr: Robert Claasen (Chemelot directeur), Ruud Guyt (wethouder Sittard-Geleen), Eric Geurts (gedeputeerde Provincie Limburg), Jeroen Castelijn (manager Sabic-site Geleen), Henk Visser (Directeur Enpuls) en Rogier Dieteren, directeur Het Groene Net Ontwikkel-BV

Er is een nieuwe stap gezet in de samenwerking waar restwarmte van Sabic en de biomassacentrale BES zo'n dertigduizend huishoudens en tachtig kantoren gaan voorzien van warmte.


Het Groene Net (HGN) en het petrochemische bedrijf Sabic tekenden vrijdag 25 mei een overeenkomst om het engineeringstraject te starten voor een project waarmee het warmtenet van HGN zal worden voorzien van restwarmte uit de kraker Olefins 4 van Sabic. Als dit engineeringstraject succesvol is met positieve resultaten voor alle betrokken partijen, kunnen bij de geplande onderhoudsbeurt in 2019 op de naftakraker voorbereidingen worden getroffen voor de aansluiting op het warmtenetwerk. Naar verwachting van HGN kunnen daarna zo'n dertigduizend huishoudens en tachtig kantoren vanaf 2020 ook echt zijn aangesloten. De bedoeling is dat het grootste deel zal worden voorzien van de restwarmte van de Sabic-kraker.

  

Aardgasvrij

 

De Provincie Limburg ondersteunt de ontwikkeling van HGN en ziet dit als een stap die gemaakt kan worden in het aardgasvrij maken van woningen en kantoren. Eric Geurts, Limburgs gedeputeerde voor Energie en Duurzaamheid, lichtte toe: "Deze aansluiting is belangrijk voor heel Limburg. Ik hoop dat dit project een voorbeeld en een katalysator is voor andere restwarmteprojecten in onze provincie. Onlangs hebben we onze ambities op het gebied van duurzaamheid kracht bijgezet met een Limburgs aanbod aan het kabinet en daar draagt deze ontwikkeling aan bij."
Directeur Rogier Dieteren van Het Groene Net Ontwikkel-BV benadrukte de impact van dit project voor de betrokken regio: "Als het engineeringstraject succesvol is, ontstaat door deze verbinding met Sabic op Chemelot op termijn één van de grootste duurzame warmtenetten van Nederland. Er is in totaal voor HGN uiteindelijk een besparing van ongeveer 26 miljoen kubieke meter aardgas voorzien en bijgevolg een vermindering van de uitstoot van CO₂ met 47 duizend ton. Voorts zijn er al concrete ideeën voor een verdere uitbreiding en koppeling van warmtenetten in Limburg waardoor nog meer woningen aardgasvrij kunnen worden. Hiermee is Het Groene Net een zeer belangrijk transitie-instrument geworden voor de gemeenten Beek, Stein en Sittard-Geleen."

 

Meest concurrerend

 

Dat hiervoor een goede samenwerking met de industrie is vereist, werd verder toegelicht door directeur Robert Claasen van Chemelot: "De missie van de visie Chemelot 2025 liegt er niet om. In 2025 moet Chemelot de meest duurzame en meest concurrerende chemie- en materialensite van Europa zijn. Bovendien is voor het realiseren van de Parijs-doelstellingen (80 - 95 procent CO₂-reductie in 2050) een energietransitie nodig en de energie-intensieve industrie speelt een belangrijke rol in deze transitie. Het is dan ook fantastisch dat Sabic een overeenkomst sluit met HGN en op die manier een belangrijke bijdrage wil leveren om deze belangrijke doelstelling te kunnen verwezenlijken. De transitie naar duurzame energie staat bij Chemelot hoog op de agenda. Deze overeenkomst is een belangrijke stap om hierin voortgang te maken. Bovendien zijn we binnen Chemelot andere mogelijkheden in beeld aan het brengen om de Parijs-doelstellingen te kunnen realiseren. Dat is een complexe uitdaging, waar veel moet gebeuren in samenwerking met overheden, industrie en burgers. Deze stap laat zien dat de industrie volop kan meewerken aan oplossingen."

 

Doorgeven

 

Jeroen Castelijn, general manager van de Sabic-site Geleen: "Wij streven ernaar onze prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit voortdurend te verbeteren. Zo efficiënt mogelijk omgaan met energie is voor ons als industrie een essentieel onderdeel. De samenwerking met HGN maakt het voor ons mogelijk onze restwarmte op een goede manier door te geven aan onze omgeving."

 

Reacties (1)

Lees ik het goed dat de energievoorziening voor huishoudens gekoppeld wordt aan een internationaal commercieel bedrijf? Is hiermee de energievoorziening gewaarborgd in het geval dat Sabic de productie verminderd of stil legt?
Paul Notebaart, 4 juni 2018 11:35
 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

Meer agendapunten »