KunststofenRubber.nl

Ceresana: onderzoek (toekomstige) toepassing SBR

04 juni 2018 om 09:00 uur - CONSTANCE

Styreen butadieen rubber (SBR) is al tientallen jaren het best verkopende synthetische rubber en is onmisbaar voor bepaalde toepassingen. Marktonderzoeker Ceresana deed uitgebruied oinderzoek en verwacht een verdere jaarlijkse toename van SBR met twee procent tussen nu en 2025.


De elastomeer SBR zit vooral in autobanden. Wereldwijd gaat het om ongeveer vijf miljoen ton per jaar waarvan ruim de helft van de vraag komt uit de regio Azië-Pacific.  In het Ceresana-onderzoek (beknopte versie hier in pdf te downloaden) wordt de materie verdeeld in vijf hoofdstukken:

Hoofdstuk 1 van het rapport geeft een beschrijving en een analyse van de wereldwijde SBR-markt inclusief de voorspellingen voor 2025. De ontwikkelingen van omzetten en volumes voor vraag en productie voor elke regio in de wereld.
Hoofdstuk 2 geeft een gedetailleerde  analyse van 23 landen.  Vraag, export, import, productie,  capaciteiten en omzetten van SBR. Verder is de vraag per toepassingsgebied in deze landen onderzocht.
Hoofdstuk 3 analyseert  verschillende toepassingsgebieden van SBR in detail: data en invloedsfactoren op het gebruik van banden, industriële producten, bouwproducten en andere toepassingsgebieden.
Hoofdstuk 4 onderzoekt de vraag naar SBR in de regio's West-Europa, Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië-Pacific, Midden-Oosten en Afrika, onderverdeeld in E-SBR en S-SBR.
Hoofdstuk 5 geeft een overzicht van de 41 belangrijkste producenten met allerlei contatctgegevens, omzetten, winsten, productenportfolio's et cetera. De belangrijkste producenten zijn Arlanxeo, Goodyear Tire & Rubber Company, JSR Corporation , Korea Kumho Petrochemica, PetroChina Company, Sinopec Corp, Synthos, TSRC Corporation, Trinseo en Versalis Corporation.

 

Butadieen en styreen

 

Styreen butadieen rubber is a copolymeer die bestaat uit de chemicaliën butadieen en styreen. SBR wordt geproduceerd door emulsiepolymerisatie (E-SBR) of door oplossingspolymerisatie (S-SBR). E-SBR is goed voor 72 procent van de totale vraag maar de kleinere markt voor S-SBR groeit daarentegen sneller, namelijk met ongeveer 3,8 procent per jaar.
De belangrijkste verkoopmarkt in 2017 was het autobandensegment: ruim 67 procent van het totaal wereldwijd ging naar banden. Banden zijn vooral gemaakt van SBR en natuurrubber. E-SBR wordt meestal gebruikt voor standaard banden en S-SBR is nodig om banden te maken die een hoge slijtvastheid hebben en een lage rolweerstand.

 

Groeiende vraag naar SBR

Het fabriceren van industriële producten is de tweede toepassing wereldwijd, met een verbruik van 740 duizend ton. Van de chemische industrie en werktuigbouw tot de elektrotechniek en de elektronica, SBR vindt toepassingen in een brede waaier van producten zoals transportbanden, slangen, profielen, afdichtingen, kabels, lijmen, lijsten en modificaties van kunststoffen.  In de bouwindustrie wordt  SBR ook gebruikt voor buizen en pijpen, voor dakbedekkingen en voor modificaties van andere bouwmaterialen. Voorts wordt SBR gebruikt in talloze sport- en consumentenartikelen.

Ceresana is een belangrijk internationaal marktonderzoeksbureau voor chemicaliën, kunststoffen, industrial goederen en verpakkingen.

 

www.ceresana.com/en

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »