KunststofenRubber.nl

Ikea en Neste zetten stap richting fossielvrije kunststof

08 juni 2018 om 10:36 uur - ESPOO (Fin)

Stapsgewijze invoer van biobased PP en PE in Ikea-producten in samenwerking met het Finse Neste

Ikea en Neste zijn in staat hernieuwbare residuen en afvalmaterialen zoals gebruikte bakolie en duurzaam geproduceerde vegetarische oliën in te zetten voor de productie van kunststof. De pilot-versie van de commerciële versie begint in het najaar van 2018 en dit wordt de eerste productie op grote schaal van hernieuwbare, biobased polypropeen en polyetheen wereldwijd, zo melden de bedrijven.


Ikea wil ‘een positieve impact' hebben op mens en planeet terwijl ook de zijn business groeit. Dat betekent meer hernieuwbare en gerecycleerde materialen gebruiken en onderzoek doen naar nieuwe materialen voor Ikea-producten. Als onderdeel van deze reis, werkt Ikea uiteindelijk toe naar het vervangen van alle kunststoffen die in Ikea-producten worden gebruikt door kunststoffen die zijn gemaakt van gerecycled of hernieuwbaar materiaal tussen nu en 2030. Een van de projecten die binnen dit kader loopt, is de samenwerking sinds 2016 met Neste en door de samenwerking zijn de partijen nu in staat afval en restmaterialen zoals bakolie en duurzaam geproduceerde vegetarische olie om te zetten in polypropeen en polyetheen. 

 

Opschalen  

 

Het nieuwe materiaal draagt in belangrijke mate bij aan de fossielvrije toekomst. Tot dusver is niemand in staat geweest buiten het laboratorium polypropeen te maken van fossielvrije grondstof. "Samen met Neste verzekeren we er ons ervan dat we de productie van dit materiaal kunnen opschalen", zegt Erik Ljungblad, category manager voor plastic producten bij Ikea in Zweden. "De productie van biobased kunststoffen op een commerciële schaal is een grote prestatie als gevolg van de samenwerking tussen Neste en Ikea en het is een mijlpaal in het kader van strategie van Neste", vindt directeur Tuomas Hyyryläinen van emerging businesses van Neste.De pilot op commerciële schaal van de productie van PP en PE met daarin twintig procent hernieuwbare grondstof begint in het najaar van 2018. Ikea gaat dit plastic gebruiken in producten die al onderdeel uitmaken van de bestaande productlijnen, zoals plastic opbergboxen. Men zal beginnen met een beperkt aantal productlijnen en als de productiecapaciteit toeneemt, zullen meer producten volgen.

 

Neste bijna duurzaamste  

 

Neste maakt duurzame oplossingen voor transport, bedrijven en consumenten. Neste is 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval en restanten en introduceert hernieuwbare oplossingen voor de luchtvaart en de kunststofindustrie. Neste is ook producent van hoge kwaliteit olieproducten. In 2017 was Neste goed voor 13,2 miljard euro omzet en eindigde op de tweede plaats in de Global 100 van meest duurzame bedrijven in de wereld.

 

www.neste.com

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »