KunststofenRubber.nl

‘Filter verbetert kwaliteit van recycling PET-flessen aanzienlijk'

11 juni 2018 om 12:19 uur - KÖNIGSBRUNN

Bij het recyclen van PET-flessen worden de flessen versnipperd in een shredder en gewassen. Zo ontstaan PET-snippers en vervuilingen als tweede fractie. Deze vervuilingen komen in grote hoeveelheden voor en zijn daarom een significant deel van de PET-cyclus. Machinebouwer Ettlinger zegt bijna alle vervuilingen van de PET te kunnen scheiden met zijn ECO-filters.


De vervuilingen betreffen grote hoeveelheden papier, PVC en aluminium. De continu werkende filters uit de ECO-serie van Ettlinger zijn in staat PET van hoge kwaliteit te verwijderen uit de vervuilingen om daarna te worden hergebruikt in de productie van transparante thermoform sheets of verpakkingstape, claimt Ettlinger. De ECO-filters zijn compact en kunnen achteraf zonder problemen worden ingebouwd in bestaande extrusielijnen zonder problemen. Ze zijn ontworpen voor een doorvoer van maximaal duizend kilogram per uur (ECO 200) of drieduizend kilogram per uur (ECO 250). De centrale component van het filter is een langzaam draaiend, cilindrisch scherm met miljoenen conische gaten dat wordt aangedreven door een elektromotor en die in diverse maten kan worden geleverd. Als de melt door het filter stroomt, worden vervuilingen aan de buitenkant van het filter vastgehouden. Vaste delen en gels, hoogmoleculaire en cross-linked fracties blijven op de buitenkant van het scherm achter, het scherm wordt vervolgens permanent schoongeveegd door een schraper en het materiaal wordt daarna verder afgevoerd. De schoongemaakte melt aan de binnenkant van de trommel wordt verder geleid naar de downstream via een systeem van kanalen.

De lange intervallen voor het vervangen van het scherm, het gaat om meerdere weken en soms zelfs om enkele maanden, in combinatie met de geringe verliezen van de melt maakt dat de filters bijdragen aan de verbetering van recyclingkwaliteit van PET-flessen, beweert Ettlinger Kunststoffmaschinen GmbH. Het bedrijf is in 1983 in Duitsland opgericht en is nu een wereldwijd opererende partij.

https://www.ettlinger.com/

 

 

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »