KunststofenRubber.nl

Avantium bouwt een MEG-proeffabriek

13 juni 2018 om 14:04 uur - AMSTERDAM

Avantium gaat een proeffabriek bouwen voor de productie van mono-ethyleenglycol (MEG) uit suikers. Het bedrijf meldt er zevenenhalf tot tien miljoen euro in te investeren.


Avantium zegt momenteel de laatste gesprekken te voeren met twee Nederlandse locaties waaruit gekozen gaat worden. In 2019 moet de fabriek open gaan en zal werk bieden aan twintig mensen.  Avantium kondigde eerder een programma aan waarin het bedrijf een bedrag van vijftien tot twintig miljoen euro  gaat investeren 'in de nieuwste technieken van het bedrijf.

 

Delfzijl

 

Mono-ethyleenglycol wordt gebruikt in PET-flessen en polyester en momenteel komt 99 procent van dit MEG uit fossiele bronnen. Directeur Tom van Aken zegt dat met het nieuwe proces ‘eindelijk op een ecologisch duurzame manier aan de vraag kan worden voldaan'. Avantium is hard bezig met het verduurzamen van de chemie,in 2017 werd de bouw aangekondigd van een bioraffinaderij bij Delfzijl waar houtsnippers en delen van planten die niet voor de voedselproductie worden gebruikt, worden omgezet in glucose, lignine en een gemengde suikerstroop. Deze bioraffinaderij moet vooral reststromen uit de Nederlandse bossen gebruiken volgens het Zambezi-proces. Die raffinaderij is bijna klaar.

 

Beursgang

 

Bij de nieuw aangekondigde MEG-proeffabriek werkt men met de Mekong-techniek. Deze techniek krijgt steun van de European Innovation Council die 146 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om vernieuwing en verbetering aan te jagen. Avantium  krijgt twee miljoen euro subsidie voor het opschalen van Mekong.  De PEF-proeffabriek (bioplastic op basis van suiker) in Antwerpen heeft inmiddels twee tot drie jaar vertraging opgelopen. Avantium is een spin-off van Shell en ging in 2017 naar de beurs. Omdat het bedrijf investeert in nieuwe technologieën stroomt het geld vooral uit het bedrijf.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »