KunststofenRubber.nl

Ikea stopt met wegwerpplastics

12 juni 2018 om 16:00 uur - AMSTERDAM

Ikea stopt met wegwerpplastics. De onderneming heeft een ambitieuze duurzaamheidsstrategie gepresenteerd en daarin staat onder meer dat men vanaf 2030 alleen nog hernieuwbare en gerecyclede producten wil aanbieden.


Ikea vindt het nodig om flink te veranderen. "We moeten onze manier van werken transformeren van lineair naar circulair, van alleen maar het gebruiken van bronnen naar het hergebruiken van die bronnen." De Europese Commissie kondigde al aan dat er snel een verbod op wegwerpplastic komt. Wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek, borden, ballonnenstokjes en dit soort dingen worden in de ban gedaan en vanaf 2030 moeten alle plastic verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar zijn.

 

Grootste uitdagingen

 

De Zweden zien klimaatverandering niet meer als iets ‘van de toekomst' maar als een zichtbare realiteit. ‘Het is een van de grootste uitdagingen waar de mensheid voor staat', aldus de meubelgigant.  Zestig procent van de CO2-emissies van Ikea komt door het gebruik van grondstoffen (38 procent) en door klanten die producten gebruiken. Van het verpakkingsmateriaal is 98 procent nu al herbruikbaar, recyclebaar of al gerecycled. De komende jaren proberen we die overige twee procent terug te dringen", zei een woordvoerder tegen RTL Z. Dit betekent dat Ikea in 2020 honderd procent van al het hout en papier van meer duurzame bronnen wil halen. Dan wil het bedrijf ook geen plastic meer dat maar één keer wordt gebruikt. In 2030 wil Ikea klimaatpositief worden, wat inhoudt dat men meer bijdraagt aan het milieu dan men kapotmaakt. Ikea gaat de uitstoot terugbrengen, zonnepanelen plaatsen en meer bomen planten dan omzagen.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »