KunststofenRubber.nl

Hightech bal voor WK Voetbal van PUR-gecoat textiel

12 juni 2018 om 11:00 uur - LEVERKUSEN

Telstar 18 van Adidas is de officiële wedstrijdbal van het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland. Adidas levert als sinds 1970 de officiële wedstrijdballen en begon toen met de iconische Telstar met zijn 32 zwarte en witte vlakken.


De Telstar 18 bevat de laatste ontwikkelingen in met polyurethaan gecoat textiel wat een optimale handling, geweldige vluchteigenschappen en zeer goede waterdichtheid oplevert, aldus Thomas Michelis van Covestro Textile Coatings EMLA. Zijn bedrijf heeft de materialen ontwikkeld en geleverd voor de wedstrijdballen van de afgelopen dertig jaar. "De moderne bal van (Impranil) laagjes met Dispercoll lijmen is een hightech sportartikel dat een lichtjaar is verwijderd van de gestikte lederen ballen waar ik vroeger als kind mee moest voetballen", aldus Michaelis. "De moderne synthetische materialen zorgen ervoor dat de spelers in het veld onder alle weersomstandigheden voorspelbare gedragingen van de bal krijgen, iets wat iedereen die ervaring met een natte voetbal heeft, zal kunnen waarderen."

 

Microbolletjes

De binnenkant van de huid van de bal is een lijmcoating die het textielsubstraat verbindt met de buitenste lagen.  Hier bovenop is een polyurethaan schuimlaag aangebracht van ongeveer één millimeter dik die is voorzien van miljoenen gasgevulde microbolletjes.  Dit schuim is erg elastisch zodat de bal, na de vervorming door de trap, direct weer de bolvorm aanneemt voor een optimaal gedrag in de lucht. De huid van de bal bevat twee compacte lagen van polyurethaan van verschillende diktes. Deze laagjes zijn verantwoordelijk voor de uitstekende weerstand tegen externe invloeden en beschadigingen en voor de hoge elasticiteit van de bal.

 

www.covestro.com.

 

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »