KunststofenRubber.nl

Refitech produceert lichtere carbon beugel voor geleidehond

20 juni 2018 om 11:18 uur

Als de hond de mens langs obstakels en door het verkeer moet loodsen, zijn het harnas en de beugel van vitaal belang voor het doorgeven van de bewegingen van de hond aan de mens. (Foto: NPK Design)

Composietenspecialist Refitech kreeg opdracht voor de serieproductie van een lichtgewicht beugel van koolstofvezelversterkt composiet voor een nieuw harnas voor geleidehonden. De nieuwe beugel weegt minder dan de helft van de vorige metalen versie.

Composietenbedrijf Refitech kreeg opdracht voor de serieproductie van de lichtgewicht beugel van koolstofvezel voor een nieuw harnas, tuigje, voor geleidehonden. De nieuwe beugel weegt minder dan de helft van de vorige metalen versie. Als een geleidehond zijn baas langs obstakels en door het verkeer loodst, zijn het harnas en de beugel essentieel voor het doorgeven van zijn bewegingen. Daarvoor is het belangrijk dat het harnas goed past en dat alle verbindingen stijf en spelingsvrij zijn. Dankzij de ribbels die het ontwerpteam in het ontwerp heeft verwerkt, klikt het handvat ook duidelijk hoorbaar op zijn plek, een belangrijke eigenschap voor een visueel beperkte eigenaar. Eenmaal gemonteerd op het harnas zweeft de carbon beugel boven de rug van de hond, wat minder belastend is voor het dier en voor de mens. Het harnas zelf is van leer, wat het meest slijtvaste materiaal voor de klus is gebleken.

 

NPK Design en Refitech

 

Het nieuwe hondentuig is op verzoek van KNGF Geleidehonden ontwikkeld door het Leidse NPK Design. Janwillem Bouwknegt van NPK. "We hebben verschillende gesprekken gevoerd met eigenaars en trainers van geleidehonden. Op basis daarvan besloten we te kiezen voor koolstofvezel voor de beugel, vooral vanwege de superieure stijfheid en het lage gewicht."

Bas Nijpels van Refitech: "NPK was leidend voor wat betreft het initiële ontwerp en de functionaliteit van het nieuwe geleidenhondentuig. Onze rol in het proces was te kijken naar de maakbaarheid en de prestaties van de carbon beugel. Omdat KNGF afhankelijk is van donaties en giften, wisten we van te voren dat de kosten beperkt moesten blijven. De productie van de composiet beugel inclusief de metalen inserts, gebeurt daarom in onze Chinese productielocatie. Maar dan wel op basis van technologisch kennis vanuit Nederland."

 

Refitech

 

Refitech in Waalwijk is gespecialiseerd in ontwikkeling en productie van industriële componenten uit koolstof- en glasvezelcomposieten. Het bedrijf is opgericht in 1989 en biedt samengestelde oplossingen voor verschillende markten waaronder de machine- en apparatenbouw, robotica, UAV-systemen, medische apparatuur en maritieme toepassingen. De dienstverlening omvat engineering, prototyping, serieproductie inclusief de assemblage van onderdelen en CNC-frezen van composiet. Bovendien levert Refitech standaardproducten zoals platen en ronde en vierkante buizen met verbindingsstukken die direct online kunnen worden gekocht op de carbonwebshop.nl. Behalve de hoofdvestiging in Waalwijk heeft het bedrijf ook een productielocatie in Ningbo, China.

http://www.refitech.nl/.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »