KunststofenRubber.nl

Samenwerking DSM en Vepa om poedercoatingtechnologie te promoten

10 juli 2018 om 12:18 uur

Meubelfabrikant Vepa uit Hoogeveen gaat in een van zijn meubelproductlijnen de poedercoatingtechnologie van DSM gebruiken voor het coaten van zijn houten en MDF meubels. De eerste meubels die volgens deze technologie worden gelakt komen in augustus 2018 op de markt. Een tweede productlijn wordt eind 2018 geïntroduceerd.


DSM levert aan IGP, actief op het gebied van poedercoatingtoepassingen de op polyester gebaseerde hars Uralac. ´Het bijzondere van dit Uralac-houdende poeder in dat deze 3 minuten uithard onder maximale temperaturen van 120 tot 130 graden, dat is de maximum temperatuur die hout en houtachtige producten probleemloos kunnen verdragen. De opwarming gebeurt via infraroodstralen zodat de warmte alleen aan het oppervlak van het materiaal optreedt', aldus Ruben Pleijzier van DSM Coating Resins in Zwolle.

 

Vepa is niet de eerste die deze poeders toepepast voor de het poedercoaten van MDF en hout. Sinds een jaar vier wordt deze poedercoating geleverd aan producten van badkamer en keukenproducenten.  

 

Naar een hoger plan

Zoals veel andere meubelproducenten en -ontwerpers overal ter wereld, wil Vepa de poedercoatingtechnologie naar een hoger plan tillen om concurrentievoordeel te behalen, aangezien is aangetoond dat deze technologie de operationele efficiency van het toepassen van coatings, de totale milieu-impact van het productieproces en de esthetische kwaliteiten van het eindproduct verbetert. Zo verlaagt Vepa de operationele kosten, verhoogt het de waarde van het eindproduct en kan het bedrijf zich op betekenisvolle wijze onderscheiden. Op een meer direct niveau werd het besluit van Vepa om poedercoatingtechnologie te gaan toepassen ingegeven door de succesvolle ervaring van Kempa, een Belgisch productiebedrijf dat gepoedercoate meubelpanelen levert. 

 

Gertjan de Kam, Design & Development Manager, Vepa: ‘De poedercoatingtechniek biedt een groot aantal belangrijke voordelen voor meubelproducenten. Ten eerste biedt poedercoaten meer ontwerpvrijheid, aangezien het zelfs op ongewone vormen, randen, holtes en contouren kan worden aangebracht en zo fantasierijke nieuwe ontwerpen voor substraten en semi-geassembleerde producten mogelijk maakt, die met een vloeibare coating niet gemakkelijk af te werken zouden zijn. Bij Vepa vinden we het geweldig dat we hand in hand met DSM de toekomst tegemoet gaan - poedercoatingtechnologie biedt ons nieuwe mogelijkheden!'

 

Op basis van de specifiek voor gebruik op mdf en andere houtproducten ontwikkelde Uralac Ultra-poedercoatingtechnologie van DSM heeft IGP, een marktleider op het gebied van poedercoatingtoepassingen, een eindproductoplossing ontwikkeld die aansluit op de producteisen van Vepa. Zodra de meubelpanelen gecoat zijn met de eindproductoplossing van IGP, worden ze door Vepa geassembleerd en gedistribueerd.

 

Unieke chemische samenstelling

Peter Christl, Communications Manager, IGP: ‘Dankzij hun unieke chemische samenstelling verduurzamen onze poedercoatingformules eindproducten. Niet alleen kunnen de meubelpanelen bij zeer lage temperaturen en in een korte tijd uitharden, hetgeen de doorlooptijd aanzienlijk verkort en de koolstofvoetafdruk van het gehele productieproces verlaagt, maar de poedercoatings op zich zijn ook veel minder schadelijk voor de personen die ze toepassen en voor eindklanten dan vloeibare lak. Wij zijn er daarom van overtuigd dat de vraag vanuit de markt naar poedercoatings op houten substraten de komende jaren exponentieel zal groeien.'

 

Ruben Pleijzier, New Business Development Manager, DSM: ‘We hebben het initiatief voor deze samenwerking genomen om de verschillende punten in de totale ‘customer journey' of ‘klantreis' met elkaar te verbinden. Samen met onze partners in de branche hebben we het technologische hiaat gedicht en leveren we een betrouwbare, hoogwaardige propositie voor warmtegevoelige substraten die duidelijke milieu-, esthetische en operationele voordelen biedt. Dit is een voorbeeld van hoe onze wetenschappelijke oplossingen bijdragen aan een beter leven.'

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Paris-Nord Villepinte

JEC World 2019

Leidende internationale composietenbeurs

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

13 maart 2019, Koningshof Veldhoven

RapidPro 2019

RapidPro. Define. Design. Produce.

Meer agendapunten »