KunststofenRubber.nl

Covestro ontvangt Award voor milieuvriendelijke UV-dispersie

11 juli 2018 om 16:16 uur - AMSTERDAM

Eva Tejada en een team van experts van Covestro werden op het ETCC-congres in Amsterdam onderscheiden met de Alain Clause Award voor de beste lezing over ecologische en milieuvriendelijke ontwikkelingen. (foto Hans Tak)

Materialenfabrikant Covestro ontving dit jaar op het European Technical Coatings Congress (ETCC) in Amsterdam de Alain Clause Award van de Belgische Vereniging der Technici van de Verf- en aanverwante industrieën (ATIPIC) voor de beste lezing over ecologische en milieuvriendelijke ontwikkelingen.


Eva Tejada van Covestro werd onderscheiden voor haar duurzame coatingtechnologie op basis van de UV-uithardende, waterige polyurethaandispersie Bayhydrol UV 2877. Formuleringen die dit bindmiddel bevatten hebben een laag gehalte aan vluchtige organische stoffen (VOS) en harden snel uit. Bovendien is bijna veertig procent van het product gebaseerd op biomassa. De auteur is er nu in geslaagd de droogtijd met nog eens vijftig procent te verkorten en heeft het ook mogelijk gemaakt dat coatings ook op schaduwplekken herstellen.

 

Optimaal evenwicht

 

UV-uitharding heeft zich bewezen als een technologie voor de snelle uitharding van coatinglagen. Maar schaduwrijke plekken zoals complexe vormdelen, of het gebruik van gepigmenteerde verven zijn een uitdaging.  Behalve UV-uitharding introduceert de bekroonde ontwikkeling zelfvernetting (self-crosslinking) van de polyurethaandispersie, wat diverse mogelijkheden opent: of de eerder UV-uitgeharde bekledingsfolie is zelfvernet waardoor beschaduwde plekken later uitharden, of de uitharding vindt zelf plaats in de vorm van zelfvernetting zonder de invloed van UV-straling. In beide gevallen zijn coatings van hoge kwaliteit het resultaat, aldus Covestro. Als de vernette coatinglaag onder UV-straling wordt uitgehard, kan dat de kwaliteit nog meer ten goede komen.

Als waterige dispersies als bindmiddel worden gebruikt, is de droogsnelheid van de coating in de eerste plaats afhankelijk van de verdamping van het water. De auteur slaagde erin het water sneller te laten verdampen en daardoor de droogtijd met vijftig procent te verkorten. Mogelijke toepassingen zijn gepigmenteerde en heldere coatinglagen, uitharding met led-lampen en on-site coating van parketvloeren.

 

Verfcongres

 

Het ETCC-congres is een belangrijke ontmoetingsplaats voor wetenschappers en technici in de coatingindustrie en wordt georganiseerd door de Federatie van Verenigingen van Technici voor de Verfindustrie in Europese landen (FATIPEC) en de Oil & Colour Chemists Association (OCCA). Het wordt om de twee jaar gehouden, telkens op een verschillende locatie, waar het wordt georganiseerd door de respectievelijke nationale FATIPEC-vereniging. Het congres in Amsterdam werd dit jaar bijgewoond door 444 deelnemers uit 44 landen, met in totaal 108 lezingen. Het volgende ETCC-congres zal in 2020 in Polen worden gehouden.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Paris-Nord Villepinte

JEC World 2019

Leidende internationale composietenbeurs

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

13 maart 2019, Koningshof Veldhoven

RapidPro 2019

RapidPro. Define. Design. Produce.

Meer agendapunten »