KunststofenRubber.nl

Duurzaamheidtopper Neste zoekt partners in kunststofketen

20 juli 2018 om 11:10 uur

Neste gaat plastic afval gebruiken als grondstof voor brandstoffen en kunststoffen en zoekt partners om de processen te versnellen. "Wij willen samenwerken met leidende partijen in de hele waardeketen die onze waarden en ambities op het vlak van duurzaamheid delen."


Neste, onder meer 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel, onderzoekt manieren om van vloeibaar gemaakt afvalplastic in de toekomst grondstof te maken voor fossiele raffinage.  Het doel van het project is het proces naar een industriële schaal te brengen in de loop van 2019. Het doel van het bedrijf is jaarlijks meer dan een miljoen ton afvalplastic te kunnen  verwerken tegen het jaar 2030.  "Neste is ingeschaald als het op een na duurzaamste bedrijf van de wereld en we zijn nu al de grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval en restanten. Ons doel is ook leidend te zijn in de zogenoemde low-carbon refining  en de circulaire economie te steunen door innovatieve oplossingen te bedenken die zijn gebaseerd op afvalplastic", zegt directeur Matti Lehmus van  Neste's olieproductenactiviteiten. Het gebruik van afvalplastics als grondstof verhoogt de materiaalefficiëntie, verlaagt de afhankelijkheid van aardolie en verlaagt de CO2-voetafdruk van producten die op zulk materiaal zijn gebaseerd.

 

27 miljoen ton afval

 

In Europa wordt per jaar ongeveer 27 miljoen ton post-consument afvalplastic gegenereerd. Slechts een derde deel ervan wordt momenteel ingezameld voor recycling. In januari 2018 heeft de Europese Unie zijn Strategy for Plastics in a Circular Economy gepresenteerd. Een van de doelen is recycling en hergebruik van plastics sterk te verhogen tussen nu en 2030.  Het doel is een recyclingpercentage van vijftig procent te behalen in 2025 en van 55 procent in 2030. "Om die ambitieuze doelen te bereiken, moet zowel chemische als mechanische recycling worden erkend in de EU-regelgeving", stelt Lehmus.

 

Chemische recycling

 

Chemische recycling is het gebruik van afvalplastic als grondstof voor raffinage en de petrochemische industrie om het om te zetten in producten als brandstof, chemicaliën en nieuwe kunststoffen. Chemische recycling kan voor nieuwe afzetmogelijkheden voor afvalplastics zorgen, omdat er hoge kwaliteit kan worden geleverd is het proces daarmee complementair aan traditionele mechanische recycling.

 

Partnerschappen in waardeketen

 

Het bereiken van een productie op industriële schaal uit afvalplastics, behoeft nog verdere ontwikkeling van technieken en waardeketens.  Om de zaak te versnellen, zoekt Neste in de gehele waardeketen naar partners, bijvoorbeeld in afvalmanagement en in verbetertechnieken. "De circulaire economie wordt gebouwd op gezamenlijke inspanningen", redeneert Matti Lehmus. "We willen samenwerken met leidende partijen in de waardeketen die onze duurzaamheidswaarden en

-ambities delen en die bereid zijn samen met ons stappen vooruit te zetten."

 

Bio-based plastics

 

Naast het onderzoek naar wegen om afvalplastics te kunnen hergebruiken als grondstof, helpt Neste de kunststofindustrie en verschillende kunststof gebruikende bedrijven hun afhankelijkheid van aardolie uitstoot te verminderen door duurzame en hernieuwbare kunststoffen te ontwikkelen uit bio-based grondstoffen zoals afvalvetten en -oliën. Bijvoorbeeld: Neste en Ikea gaan polypropyleen maken dat ‘fossielvrij' is,  een bio-based grondstof op een commerciële schaal vanaf de herfst van 2018.  Dit zal de eerste keer in de wereld zijn dat bio-based PP op commerciële schaal wordt geproduceerd.

 

13 miljard euro

 

Het Finse Neste maakt duurzame oplossingen voor transport, bedrijfsleven en consumentenbehoeften. Het bedrijf is de grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval en restpartijen en biedt zijn diensten ook aan de kunststofindustrie aan. In 2017 was de omzet van Neste ongeveer 13,2 miljard euro. In 2018 is Neste geëindigd als nummer 2 in de wereldwijde Top 100  van meest duurzame bedrijven. (neste.com)

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »