KunststofenRubber.nl

DSM en APK werken samen aan recycling meerlaagsfolie

24 juli 2018 om 16:39 uur - GELEEN

Koninklijke DSM gaat samen met APK de volgende stap zetten om met goede recyclebaarheid de duurzaamheidsvoordelen van meerlaags voedselverpakkingsfolie te vergroten.


De primaire functie van de folie is voedselbederf tegengaan maar de producten zijn nu ook te recyclen met een nieuwe chemische recyclingmethode bij APK. Veel meerlaags barrièrefolie voor voedselverpakking is van PE en PA6, waarbij de PE optreedt als barrière voor vocht en PA6 als barrière voor zuurstof. Daarmee wordt de houdbaarheid van de producten belangrijk verlengd. Zulke verpakking kan niet worden gemaakt van een mono PE-folie omdat die dan veel te dik zou moeten zijn om de gewenste functies te verkrijgen. De toevoeging van PA6 aan het materiaal verkleint de totale dikte van de folie aanzienlijk en verbetert de mechanische eigenschappen waardoor die minder vaak zal beschadigen tijdens transport. Dit leidt tot een geringer percentage afval en als zodanig is dat beter voor een kleinere voetafdruk in een levenscyclusanalyse.

 

Newcyclus 

 

Vandaag kunnen APK en DSM ook het end-of-life deel van de cyclus van een PE/PA6-folie tackelen door de Newcycling zoals APK het noemt, een chemische recycling die het mogelijk maakt regranulaten van hoge kwaliteit te winnen uit complexe mixen en meerlaags samenstellingen met eigenschappen die bijna net zo goed zijn als van virgin. Met mechanische recycling kan dit niet. "Bovendien werkt het recyclingproces heel kostenefficiënt en biedt het een competitieve, duurzame bron van materiaal. De regranulaten die zijn geoogst uit meerlaags PE/PA6-verpakkingsafval, kunnen opnieuw worden gebruikt in veeleisende flexibele verpakkingen die bijdragen aan de doelstelling van de circulaire economie", aldus  Florian Riedl, de baas van business development bij APK AG. Zijn bedrijjf bouwt een fabriek voor de recycling van meerlaags PE/PA6-verpakking met het newcyclingproces. Vanaf het vierde kwartaal moet de zaak gaan draaien.

 

 

Focus op ...

Agenda

5 september 2018, NVC Gouda

ALL4PACK 2018 kick-off

Kick-of bijeenkomst voor de internationale beurs ALL4PACK in Parijs op 26-29 november.

18 september 2018, Evenementenhal Hardenberg

TIV Hardenberg vakbeurs maakindustrie

20ste editie van Technische Industriële Vakbeurs in Hardenberg, oftewel de vakbeurs voor de...

25 september 2018, Vleva Conference Room Brussel

EUPC Plastics Packaging Conference

De afdeling verpakkingen van de Europese koepeleorganisatie van kunststofverwerkers organiseert zijn...

Meer agendapunten »