KunststofenRubber.nl

NRK: 'Nederlandse kunststofsector omarmt initiatieven tegen zwerfafval'

24 juli 2018 om 16:30 uur - DEN HAAG

De Nederlandse producenten in de kunststofsector willen samen met de Nederlandse en Europese overheden en betrokken ketenpartijen het voortouw nemen in de strijd tegen zwerfafval.


Ze ontwikkelen en realiseren initiatieven voor de verbetering van afvalbeheer en afvalscheiding, de inzameling, het hergebruik en de recycling van kunststof producten. Men wil ook de hoeveelheid kunststof per (verpakt) product verkleinen. Via de brancheorganisatie NRK zeggen de producenten de voor- en nadelen van verschillende toepassingen in kaart te zullen brengen zodat eventuele nieuwe richtlijnen ook op feiten zijn gebaseerd.


Brief aan Timmermans  

 

De Nederlandse kunststofsector, vertegenwoordigd door NRK en NRK Verpakkingen, zegt hiermee te reageren op de oproep van Eurocommissaris Frans Timmermans, die aan het begin van de zomer de strijd aanbond met de plastic soep in de oceanen. Vanuit hun visie op kwaliteit en de juiste toepassing en gebruik van plastic in het dagelijks leven, willen de makers van kunststoffen en kunststof producten meedenken met de beleidmakers in Brussel en Den Haag.  In een brief aan Frans Timmermans en aan de Nederlandse staatssecretaris Stientje van Veldhoven schrijft de sector: "We zoeken altijd naar nieuwe toepassingen van plastic. We maken meer producten en verpakkingen met minder materiaal, we ontwikkelen verpakkingen die niet gerecycled maar direct hergebruikt kunnen worden, we herontwerpen producten die niet goed recyclebaar zijn en we ontwikkelen hernieuwbare grondstoffen en passen zoveel mogelijk recyclaat toe."

 

Consument helpen

 

De producenten zijn ook bereid de consumenten te helpen bij het scheiden van plastics van het echte afval. Het gedrag van consumenten is een belangrijke factor maar in het kader van de afvalproblematiek in ons leefmilieu dreigt men zich volledig te focussen op plastics, terwijl plastic zoveel goede kanten heeft.  Het materiaal draagt bij aan hygiëne en houdbaarheid van producten. De sector schrijft dat het grootste voordeel van plastic is dat het nooit afval is en altijd gerecycled kan worden. Daarom is het van belang dat Europa de maatregelen uit de onlangs aangepaste kaderrichtlijn afvalstoffen volledig gaat uitvoeren zodat een dekkende inzameling- en recyclingstructuur ontstaat.

 

De brancheorganisaties onderschrijven het economisch belang van een innovatieve Europese kunststof- en recyclingindustrie. Daarom is vorig jaar in Nederland het initiatief Rethink opgezet. In Rethink werken bedrijven onderling samen aan innovatie en verbetering van producten om op termijn te komen tot een circulaire economie waarbij de keten wordt gesloten. Door kennis en inzichten te delen, maar juist ook door met gebruikers en consumenten in gesprek te gaan over het gebruik en recycling van plastic.

 

 NRK Verpakkingen Position paper on Single Use Plastics.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Paris-Nord Villepinte

JEC World 2019

Leidende internationale composietenbeurs

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

13 maart 2019, Koningshof Veldhoven

RapidPro 2019

RapidPro. Define. Design. Produce.

Meer agendapunten »