KunststofenRubber.nl

Covestro met materialen betrokken bij Solar Decathlon China

03 augustus 2018 om 11:08 uur - DEZHOU

Materialenfabrikant Covestro steunt twee studententeams die deelnemen aan de Solar Declathlon China in de stad Dezhou. De teams moeten gebouwen ontwerpen en neerzetten die vernieuwend zijn voor de toekomstige megacities en die uitsluitend zonne-energie gebruiken.


Met knowhow en materialen ondersteunt Covestro de  studentengroepen van Tongji University Shanghai met de TU Darmstadt en het team Shunya van het Indiase Institute of Technology in Mumbai.

De verstedelijking brengt uitdagingen met zich mee, met name in de nieuwe megasteden zoals die zich ontwikkelen met name in een land als China. Daarvoor zijn boven alles oplossingen nodig die de energieconsumptie van gebouwen en vervoer verlagen en de Chinese overheid promoot daarom concepten voor duurzame stedelijke ontwikkeling en voor bredere inzet van hernieuwbare energie. Dit is de doelstelling van Solar Decathlon China, een wedstrijd voor de ontwikkeling van concepten voor gebouwen die uitsluitend zonne-energie gebruiken. De locatie is nu de Chinese stad Dezhou, ook wel bekend als Sun City omdat de stad het centrum is van de Chinese industrie voor de zonne-energie. Er doen 22 studententeams van 37 universiteiten mee aan de Declathlon.  

 

Sustainable Development Goals

 

Ceo Markus Steilemann van Covestro. "Lokale universiteiten en bedrijven ontwikkelen vaak samen de beste oplossingen voor grote trends zoals de toenemende urbanisatie. Samen met hen ontwikkelen wij  innovatieve en duurzame materiaaloplossingen voor energiezuinige gebouwen. Wij willen helpen bij de ontwikkeling van de toekomstige leefgebieden." Zijn bedrijf wil de zeventien Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties nastreven. Duurzame steden (nummer 11 op de lijst van SDG's) en het gebruik van hernieuwbare energie (nummer 7) zijn daarin belangrijke prioriteiten.

  

Wedstrijd

 

Elk team dat deelneemt kreeg de opdracht een ‘zonnehuis' neer te zetten van een of twee etages met een vloeroppervlak van honderdtwintig tot tweehonderd vierkante meter. De oplossingen worden beoordeeld op basis van tien criteria waaronder architectuur, engineering, innovatie en energieprestaties.  Op 17 augustus 2018 wordt het winnende concept bekendgemaakt.  Daarna zal het hele gebied een permanente expositie van duurzaam bouwen worden - en het eerste intelligente low-carbon park in China.

 

Polycarbonaat en polyisocyanuraat

 

Het EnergyPLUS Home 4.0 van Tongji University en de TU Darmstadt heeft een modulaire structuur zodat verschillende units kunnen worden samengevoegd tot één appartement. Covestro produceert  transparante en warmte-isolerende polycarbonaatpanelen voor de gevel en polyurethaan op waterbasis als grondstof voor de waterdoorlatende coating voor de buitenvloeren.  Die passen in de drainagesystemen van de nieuwe stad, de zogenoemde sponsgronden die het regenwater eerst opzuigen en het daarna verder gedoseerd afvoeren naar ondergrondse leidingsystemen.

Het Solarise concept van het team Shunya uit Mumbai is een energiepositieve zonnevilla met een vloeroppervlak van honderdvijftig vierkante meter voor een familie van zes personen, voorzien van alle noodzakelijkheden voor comfortabel en duurzaam leven.  Producten van Covestro die in de villa worden gebruikt zijn isolerende polycarbonaatpanelen voor het dak,  PIR-isolatie (polyisocyanuraat) in muren en vloeren  en in de coating van het stalen frame van het huis.


Nieuw composiet windmolenrotor

 

Covestro is ook betrokken bij de uitbreiding van windenergiemolens in China. Samen met partners ontwikkelt de materialenfabrikant een nieuw polyurethaan composiet voor de rotorbladen die flexibeler en robuuster zijn dan conventionele bladen en bovendien sneller en goedkoper kunnen worden geproduceerd.

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Paris-Nord Villepinte

JEC World 2019

Leidende internationale composietenbeurs

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

13 maart 2019, Koningshof Veldhoven

RapidPro 2019

RapidPro. Define. Design. Produce.

Meer agendapunten »