KunststofenRubber.nl

Biologisch afbreekbare plastic verpakking heeft niet voorkeur KIDV

14 augustus 2018 om 11:50 uur - DEN HAAG

Biologisch afbreekbare plastics zijn in opkomst maar het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft voorkeur voor herbruikbare en recyclebare verpakkingen boven de biologisch afbreekbare. Het instituut geeft hierover een factsheet uit.


"Met deze factsheet bieden wij een duidelijk handelingsperspectief voor bedrijven die verpakte producten op de markt brengen", zegt KIDV-directeur Chris Bruijnes. Biologisch afbreekbare plastic verpakkingen zijn in principe afbreekbaar in industriële composteerinstallaties, als ze voldoen aan de norm EN 13432. In de afgelopen jaren zijn de processen van composteerinstallaties sterk versneld en het plastic breekt nu niet snel genoeg meer af en blijft dus in de compost achter. Als het biologisch afbreekbare plastic bij het overige plastic afval terecht komt, kan het van invloed zijn op de kwaliteit van het recyclaat. Biologisch afbreekbaar plastic moet daarom voorlopig bij het restafval worden weggegooid en niet in de gft-/groenbak of bij overig plastic afval.

 

Festivalbekers 

 

Het KIDV ziet voor de toepassing van biologisch afbreekbare plastic verpakkingen wel mogelijkheden als deze in combinatie met het product een bijkomend integraal voordeel hebben dat er meer gft-afval wordt ingezameld, zoals bij stickers op fruit. Ook kunnen deze verpakkingen goed worden gebruikt voor specifieke toepassingen in materialen die kunnen worden verwerkt in gesloten systemen. Een voorbeeld hiervan zijn bekers op een festival, die daarna worden ingezameld en verwerkt.

KIDV zegt dat de informatie in de factsheet over biologisch afbreekbare verpakkingen in lijn is met de uitkomsten van onderzoek van CE Delft, de Transitieagenda Kunststoffen en met de beleidslijn over biologisch afbreekbare kunststoffen in het Landelijk Afvalbeheer Plan.

 

Convenant  

 

Eind juni pleitte staatssecretaris Van Veldhoven voor duidelijkheid over biobased en biologisch

afbreekbare plastics richting de industrie, de recycling- en compostbedrijven én huishoudens. Het kabinet wil dat de industrie dit jaar een convenant hierover sluit met de rijksoverheid.

 

Bekijk hier de Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen.

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »