KunststofenRubber.nl

Neste werkt samen voor versnellen chemische recycling afvalplastics

16 augustus 2018 om 12:21 uur - HELSINKI

Samenwerking tussen Neste, Renew ELP en Licella voor verdere ontwikkeling en vercommercialisering van chemische recycling afvalplastics

Het Finse bedrijf Neste, wereldwijd de belangrijkste producent van hernieuwbare diesel, heeft met zijn dochterbedrijf voor chemische recycling ReNew ELP en de Australische technologieontwikkelaar Licella de krachten gebundeld in een project om het potentieel te onderzoeken van het gebruik van gemixt afvalplastic voor de productie van brandstoffen, chemicaliën en nieuwe kunststoffen.


Additioneel aan de bestudering van de geschiktheid en duurzaamheid vloeibaar gemaakt afvalplastic als ruw materiaal voor raffinage, werken de bedrijven ook samen met het doel de acceptatie van de regelgevers voor chemische recycling te faciliteren. De samenwerking is een van de stappen op weg naar het doel van Neste om vloeibaar gemaakt afvalplastic te introduceren als een toekomstige grondstof voor fossiele raffinage, met de bedoeling in 2030 tenminste een miljoen ton afvalplastic per jaar te verwerken.

 

Grondstof maken

 

ReNew ELP begint met de bouw van een fabriek voor chemische recycling in de regio Teesside in het noordoosten van Engeland met als doelstelling end-of-life plastics te recyclen om grondstof te produceren voor een reeks van petrochemische producten. Dit wordt de eerste fabriek op commerciële basis die is gebaseerd op de Cat-HTR-techniek,  een katalytisch hydrothermisch platform waarmee het materiaal vloeibaar wordt gemaakt. De techniek is ontwikkeld door Licella in de afgelopen tien jaar. De samenwerking betreft ook nog Armstrong Energy, die in een joint-venture met Licella leidend is bij de financiering van de Teesside-fabriek en bij de wereldwijde uitrol van de techniek Cat-HTR.  Hoewel de bouw van de fabriek niet onderdeel is van de samenwerking met Neste, zal de bouw toch bijdragen aan het gemeenschappelijke doel zijnde het mogelijk maken van een efficiëntere inzet van afvalplastics in de toekomst.

 

Versnellen

 

"Neste heeft een historie in raffinage en research van grondstoffen en voorbehandelingen. Maar we hebben nog steeds verdere ontwikkeling van de technieken en waardeketens nodig en ondersteuning via regelgeving voor producten die zijn gebaseerd op afvalplastic om een realiteit op industriële schaal te worden.  Ik geloof dat deze samenwerking de noodzakelijke ontwikkeling en de vercommercialisering van producten van afvalplastics kan versnellen", aldus directeur Matti Lehmus van Neste Oil Products.  "Bij ReNew ELP kijken we naar de ontwikkeling van onze chemische-recycling-technologie die een innovatieve oplossing moet opleveren voor het probleem van het weggooien van afvalplastic",  zegt directeur Richard Daley van ReNew ELP.

 

75 miljoen dollar

 

"We zijn heel blij met de inzet van 's wereld eerste commerciële fabriek op basis Cat-HTR samen met Armstrong Energy. Na tien jaar en 75 miljoen Australische dollars te hebben geïnvesteerd in de technologie, geloven wij dat Cat-HTR een belangrijke oplossing is voor de wereldwijde uitdaging van end-of-life plastics. De samenwerking met Neste en ReNew ELP zal helpen bij het creëren van markten voor de gerecyclede brandstoffen en chemicaliën op dit kritieke moment, nu Europa naar een circulaire economie toewerkt", zegt ceo Len Humphreys van Licella Holdings.

 

Ook bio-based

 

Neste heeft twee richtingen voor de aanpak van kunststoffen in relatie tot de circulaire economie.  Behalve het onderzoeken van het gebruik van afvalplastic als grondstof bereidt Neste het begin voor van productie op commerciële schaal van duurzame en recyclebare, hernieuwbare plastics uit bio-based grondstof zoals vetten en oliën. Neste en Ikea werken samen aan de productie van bio-based polypropeen (PP) op commerciële schaal.

 

 

Focus op ...

Agenda

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

17 september 2019, Evenementenhal Hardenberg

TIV 2019

Technisch Industriële Vakbeurs voor eindbeslissers als eindgebruikers in de maakindustrie.

25 september 2019, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2019

De jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber. Gratis toegang via www...

Meer agendapunten »