KunststofenRubber.nl

Functionele 3D-geprinte schokdemper uit drie technieken

31 augustus 2018 om 16:09 uur

Covestro maakte een complex demonstratiemodel uit drie materialen door middel van drie productieprocessen van 3D-printing.

Jarenlang heeft materialenfabrikant Covestro op maat gemaakte polymeren vervaardigd voor alle normale fabricagemethoden in 3D-printen.  Op de beurs Fakuma 2018 in oktober in Friedrichshafen, zal Covestro een demonstratiemodel laten zien voor een schokdemper.  Dit complexe onderdeel markeert een nieuwe mijlpaal op de weg van het maken van enkele stuks tot de integratie van verschillende functies en naar massaproductie.

 

Drie onderdelen, drie materialen, drie methoden

 

Behalve een hoge graad van functionaliteit, is uniek aan deze schokdemper dat drie individuele onderdelen worden gemaakt met de inzet van drie verschillende fabricageprocessen. De buitenste veer is een onderdeel van 40 x 7 centimeter van TPU-poeder (thermoplastisch polyurethaan). Hij is laag voor laag gevormd met de inzet van SLS (selective laser sintering) en valt op door zijn elasticiteit en hoge slijtvastheid. De stelschroef aan de binnenkant van de demper moet heel sterk en heel hard zijn. Daarom is de schroef gemaakt van filament van het robuuste polycarbonaat van Covestro via het proces FFF (fused filament fabrication).  De luchtkamer is gemaakt van vloeibare polyurthaanhars.  De methode ‘digital light processing' heeft zichzelf bewezen voor zulke onderdelen met een filigrane structuur.

De componenten worden vervolgens aan elkaar verbonden. "Deze complexe structuur zou niet mogelijk zijn geweest met conventionele productieprocessen", zegt Lukas Breuers van  Covestro. "Een andere nieuwe ontwikkeling is de combinatie van verschillende materialen met op specifieke, op maat gemaakte eigenschappen. Dit resulteert erin dat we onze mogelijkheden voor additieve productie hiermee sterk kunnen uitbreiden."

 

 

Focus op ...

Agenda

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

17 september 2019, Evenementenhal Hardenberg

TIV 2019

Technisch Industriële Vakbeurs voor eindbeslissers als eindgebruikers in de maakindustrie.

25 september 2019, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2019

De jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber. Gratis toegang via www...

Meer agendapunten »