KunststofenRubber.nl

Lego bouwt levensgrote kunststof Bugatti Chiron (Video)

04 september 2018 om 14:49 uur - KLADNO

Liinks staat de echte Bugatti Chiron, rechts die van Lego.

Lego bouwde een anderhalve ton zwaar model dat ook nog echt rijdt dankzij een aandrijving met 2,3 duizend Lego Power Functions-motortjes, vierduizend Lego Technic-tandwieltjes en tweeduizend Lego Technic kruisassen. Met een theoretische 5,3 pk aan vermogen en een koppel van ongeveer 92 Nm levert dat een topsnelheid op van 20 kilometer per uur.


Ontwerper Aurelien Rouffiange en zijn team hadden net het 1:8 schaalmodel van de Chiron voltooid en begonnen te discussiëren over wat de ultieme uitdaging met Lego Technic zou zijn. Dat was duidelijk een zelfrijdend voertuig op ware grootte. Als je met Lego grote modellen wil bouwen, ga je naar Kladno in Tsjechië. Daar worden alle complexe modellen ontwikkeld voor de Legoland-parken. Met een kernteam van zestien specialisten waarin ontwerpers, en mechanische en elektrische specialisten zaten, heeft het uiteindelijk 13,5 duizend manuren gekost om de Bugatti van ABS-bouwstenen te ontwikkelen en te bouwen.   

 

VIDEO 

 

Volledig functioneel

 

Uit meer dan een miljoen Lego-componenten - en niets is verlijmd zegt het merk - is een auto gebouwd met een achterspoiler, een snelheidsmeter, voor- en achterlichten, afneembaar stuur en rempedaal, allemaal volledig functioneel. Voor de achterspoiler zijn Lego Power Functions en Pneumatics gebruikt. De snelheidsmeter is uit Lego Technics-componenten gebouwd. Om ook het uiterlijk zo veel mogelijk op de echte Chiron te laten lijken is een ‘skin' ontwikkeld die is opgebouwd uit onderling verbonden speciaal ontwikkelde driehoekige segmenten. Er is ook nog iets niet van Lego: de wielen en de merkemblemen komen van Bugatti.

 

Onder de indruk

 

De echte Bugatti-testrijder Andy Wallace heeft op het Ehra Lessien-testcircuit in Duitsland - waar ook de echte Chiron zijn eerste rondjes reed - stond uiteraard wel al vast dat de auto niet de 420 km/u van het origineel ging halen. Wallace genoot er niet minder om.

"Toen ik de Lego Chiron voor het eerst zag, was ik meteen onder de indruk van de nauwkeurigheid van het model en de minutieuze aandacht voor detail. Eigenlijk is het van een meter of twintig afstand helemaal niet zo duidelijk dat je naar een Lego-auto kijkt. Het was een geweldige ervaring om met de Lego Chiron te rijden."

 

Lego heeft geen prijskaartje aan het 1:1-model gehangen. Maar de bouwdoos van het 1:8-schaalmodel kost 350 euro.

 

http://www.bugatti.com/

http://www.lego.com

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Paris-Nord Villepinte

JEC World 2019

Leidende internationale composietenbeurs

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

13 maart 2019, Koningshof Veldhoven

RapidPro 2019

RapidPro. Define. Design. Produce.

Meer agendapunten »