KunststofenRubber.nl

11 mln groeikapitaal voor carbon black-proces Black Bear

06 september 2018 om 10:17 uur - NEDERWEERT

Herwonnen carbon black (rCB) uit versleten autobanden al bijna net zo goed als virgin

Ceo Martijn Lopez Cardozo van Black Bear: elf miljoen euro financiering

De Nederlandse scale-up Black Bear gaat zijn carbonisatieproces ‘versleten band naar carbon black’ opschalen dankzij een investering van elf miljoen euro. Black Bear heeft een carbonisatieproces ontwikkeld dat onder meer de carbon black (recovered carbon black of rCB) terugwint uit versleten autobanden.


Elk jaar komen er anderhalf miljard versleten autobanden bij in de wereld en de meerderheid ervan wordt gedumpt of verbrand. Hierdoor komen enorme hoeveelheden CO2 vrij en waardevolle grondstoffen gaan verloren. Om dit wereldwijde bandenprobleem op te lossen heeft Black Bear een carbonisatieproces ontwikkeld dat carbon black terugwint (rCB) uit de versleten autobanden. Het bedrijf in Nederweert heeft nu met succes een financiering van elf miljoen euro binnen gehaald om het proces verder te verfijnen en de technologie wereldwijd uit te rollen.

 

Vier nieuwe investeerders

 

Er treden vier nieuwe investeerders toe: ING Sustainable Investments, de in Nederland gevestigde investeerders 5square en Social Impact Ventures plus het conglomeraat SCG Chemicals uit Thailand. "Dit nieuwe consortium brengt veel meer dan alleen nieuw kapitaal", aldus ceo Martijn Lopes Cardozo van Black Bear. "Het zijn strategische partners die een belangrijke rol zullen spelen in de verdere groei van het bedrijf." De al bestaande investeerders Chemelot Ventures en DOEN Participaties, deden ook mee aan deze ronde.
De eerste fabriek op industriële schaal is gevestigd in Nederweert en is een samenwerkingsverband tussen Black Bear en de Kargro Groep, een belangrijke bandeninzamelaar. Per jaar kan deze installatie meer dan een miljoen afvalbanden omzetten in vijfduizend ton hoogwaardige carbon black, vijfduizend ton biobrandstof, drieduizend ton staal en één megawattuur groene stroom. Carbon Black is een essentieel materiaal in de productie van autobanden, rubberproducten, inkt en verf en als grondstof bij het maken van hun poedercoatings.

 

AkzoNobel is klant 

 

Mark Weustink van ING Sustainable Investments: "Het is opmerkelijk dat Black Bear in staat is van oude banden een zeer waardevol product te maken dat een vervuilende grondstof kan vervangen. Tijdens het proces genereren ze ook energie waardoor ze meer energie genereren dan verbruiken. Met het circulaire model zorgt Black Bear voor echte verandering in de wereld, dat is al zichtbaar door het Black Bear feit al grote klanten heeft geworven zoals AkzoNobel."
Tim McCaffery spreekt uit naam van SGC Chemical: "Black Bear pakt een wereldwijd probleem aan. Wij vinden het belangrijk de circulaire economie naar de bandenindustrie te brengen om de voetprint van carbon black-productie aanzienlijk te verminderen. Bovendien zijn wij een technologiebedrijf dat zelf carbon black in de productie gebruikt en daarom is geïnteresseerd in het uitrollen van de Black Bear-oplossing in Azië."
Helmer Schukken, Social Impact Ventures: "Wij geloven in het positieve milieu-impact van de technologie, met name omdat de prijs en de kwaliteit van het product van Black Bear al vergelijkbaar is met dat van virgin carbon black.  Een andere reden voor onze investering is het sterke managementteam dat diepe technologische kennis heeft en ervaren ondernemers."
Mark Gitsels, 5square: "Als je er goed over nadenkt, is het ongelofelijk dat maar tien procent van onze economie circulair is. Daarom geven we het ervaren managementteam van Black Bear onze steun, hun nieuwe technologie biedt de mogelijkheid een aantrekkelijk rendement op te leveren en tegelijkertijd de wereld een beetje beter te maken."

 

Over Black Bear

 

Black Bear Carbon BV is een Nederlandse scale-up  opgericht in 2010 en heeft een uniek, CO2-negatief proces ontwikkeld voor het produceren van 's werelds eerste cradle-to-cradle gecertificeerd carbon black.  Het  doel  van  het  bedrijf  op de lange termijn is  om  alle  afvalbanden te  verwerken  tot  waardevolle grondstoffen. Elk  jaar  belanden anderhalf miljard  banden  op  de  vuilstort  of  worden  verbrand,  waarbij enorme hoeveelheden waardevolle grondstoffen verloren gaan.

 

Universiteit Twente en Continental Deutschland  werken samen aan een onderzoek naar ontleding van autobanden via snelle pyrolyse.

 

 CONTINENTAL EN UT ONDERZOEK RECYCLING AUTOBANDEN.
  

 

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »