KunststofenRubber.nl

Onderzoekscentrum composieten TPAC Saxion Enschede gereed

14 september 2018 om 17:00 uur - ENSCHEDE

Lector Ferrie van Hattum van het lectoraat Lichtgewicht Construeren is te midden van zijn familie blij met de penning die hij bij zijn installatie kreeg omgehangen door bestuursvoorzitter Anka Mulder.

Bestuursvoorzitter Anka Mulder feliciteert Ferrie van Hattum met de officiële opening van het TPAC laboratorium

Het nieuwe laboratorium van het Thermoplastic Composites Application Centre (TPAC) in Enschede is officieel geopend door bestuursvoorzitter Anka Mulder van Saxion Hogeschool. Zij verrichtte de opening door het symbolisch in werking stellen van een nieuwe spuitgietmachine. Tegelijkertijd werd stilgestaan bij het 5-jarig bestaan van het lectoraat Lichtgewicht Construeren en vond de installatie plaats van lector Ferrie van Hattum.


TPAC doet onderzoek naar het verwerken en toepassen van lichtgewicht materialen. Met name thermoplastische composieten bieden op dit vlak veel mogelijkheden en worden om die reden ook in een aantal sectoren toegepast. Composieten worden vaak gebruikt in kostbare producten zoals vliegtuigen en in sportauto's en sportartikelen. Maar TPAC focust zich op het reduceren van de kosten bij het produceren en verwerken van composieten waardoor lichte materialen voor meer toepassingen mogelijk worden. Composites for the people, aldus lector Van Hattum.

 

Recycling, productie, automatisering 

 

Het onderzoekscentrum werkt samen met ongeveer honderd mkb-bedrijven en instellingen. Maar behalve met het bedrijfsleven werkt het centrum ook samen met het onderwijs. Studenten van verschillende Saxion-opleidingen leren over lichtgewicht ontwerpen bij het TPAC of werken bij partners of bedrijven tijdens hun stage of afstudeeropdracht. In samenspraak met het bedrijfsleven zijn door TPAC drie onderzoeksgebieden gedefinieerd: recycling, productie en automatisering. Op het gebied van recycling worden methodes ontwikkeld om  bijvoorbeeld laagwaardig kunststof zwerfafval, zoals bijvoorbeeld uit de plastic soup, te verwerken tot simpele toepassingen. Maar ook hoogwaardig productieafval kan worden verwerkt tot producten voor de lucht- en ruimtevaart.

 

Smart industry 

 

Afgelopen maanden zijn in het TPAC-laboratorium diverse nieuwe machines geïnstalleerd. De machines zijn voorbeelden van smart industry en brengen nieuwe mogelijkheden met zich mee voor de drie onderzoeksgebieden. Daarmee geeft TPAC samen met zijn partners invulling aan de erkenning van Smart Industry Fieldlab van het ministerie van EZ. Recentelijk is ook de registratie Digital Innovation Hub van de Europese Commissie toegevoegd.

 

https://thermoplasticcomposites.nl/

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »