KunststofenRubber.nl

Onderzoek naar effect verbieden gratis plastic tas

21 september 2018 om 15:53 uur - LEIDEN

Stefano Cucurachi: "Plastic tasjes zijn lastig afval. Ze zijn verschrikkelijk onhandelbaar na gebruik. In sorteerinstallaties blijven ze vastzitten in de systemen, blokkeren ze de sensoren of vliegen ze weg. Maar voor consumenten zijn ze geweldig want ze zijn flexibel, ze gaan lang mee en ze zijn goedkoop."

Wat is het effect op het milieu van het 2016-verbod op gratis plastic tasjes? Industrieel ecoloog Stefano Cucurachi heeft 75 duizend euro subsidie ontvangen om deze vraag te beantwoorden.


Dit meldt de Universiteit van Leiden op zijn website. Waarschijnlijk leveren plastic tasjes niet de grootste bijdrage aan de plastic soep maar ze krijgen wel heel veel media-aandacht. "Voor het verbod gebruikten we in Nederland gemiddeld honderdzeventig plastic wegwerptasjes per persoon per jaar", weet Cucurachi. "Ik wil bepalen wat de impact van het verbod is op het milieu." Het onderzoek richt zich op Nederland, maar de resultaten kunnen ook van toepassing zijn op andere landen want ook daar is een verbod ingesteld op gratis tasjes. Het onderzoek kan waardevolle informatie geven over welke afvalbeheerssystemen een goede kans van slagen hebben."

 

Een uitdagende klus

 

Het bepalen van de impact van het verbod op het milieu zal niet eenvoudig zijn, stelt Cucurachi. "Ik moet uitzoeken wat het lot was van plastic tasjes voor en na het verbod. Maar data over afvalstromen van plastic tasjes zijn schaars.En in de weinige gegevens die wel beschikbaar zijn, worden plastic tasjes vaak samengevoegd met andere soorten plastic. Dit maakt het wel lastig." Hij zal creatief moeten omspringen met de databronnen. "Je hebt allerlei verschillende plastic afvalstromen, die enigszins gedocumenteerd zijn op nationaal en Europees niveau. Maar hoe vul je de gaten in de data? Hoe kom je erachter op welke manier de tasjes op de plek zijn gekomen waar ze nu zijn?" Cucurachi gaat hiervoor gebruikmaken van de analytische methode Material Flow Analysis. "Deze methode stelt je in staat om de voorraden en stromen van materialen over een hele economie te volgen."

 

Life Cycle Assessment

 

Nadat hij de stroom van de plastic tasjes heeft gevolgd, zal Cucurachi de milieu-impact van de tasjes kwantificeren met de Life Cycle Assessment-methode. "Het stelt ons in staat de milieueffecten van producten over hun volledige levenscyclus te kwantificeren. Hij kan deze producten en materialen dan in verband brengen met hun milieueffecten. Het is de rol van Cucurachi te proberen de impact te meten en te bepalen wáár het misgaat in het afvalbeheersysteem.

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »