KunststofenRubber.nl

Nouryon nieuwe naam voor AkzoNobel Specialty Chemicals

09 oktober 2018 om 17:00 uur - CHICAGO / AMSTERDAM

AkzoNobel Specialty Chemicals heet voortaan Nouryon. De naamswijziging volgt op de recente acquisitie van het bedrijf door The Carlyle Group. Nouryon moet een onafhankelijke, wereldwijd leidende partij in specialty chemicals worden.


De naam Nouryon komt uit de geschiedenis van de onderneming en is geïnspireerd op twee van de pioniers, namelijk Jan Nourij en Gerrit van der Lande. Noury & Van der Lande (Deventer) was een van de eerste bedrijven die in de gaten had welke belangrijke rol chemie kon gaan spelen in het alledaagse leven. "We hebben een heel goede startpositie", vindt ceo Charles Shaver. "We hebben een geweldige reeks van activiteiten, we hebben leidende posities in ons portfolio en partnerschappen voor de lange termijn met de klanten. We willen continu verbeteren en innoveren en als een zelfstandig bedrijf  kunnen we de voortuitgang op alle fronten versnellen en de plek innemen die ons toekomt tussen de andere industriële leiders."

 

Lange geschiedenis

 

Nouryon heeft een lange geschiedenis en Nouryon is nu een belangrijke partij in chemie die wordt gebruikt voor producten voor alledaags gebruik.  "Toen we bezig waren met de nieuwe naam en merk hebben we onze medewerkers gevraagd wat zij het belangrijkste vonden", zegt Vivi Hollertt, de communicatiebaas van Nouryon. "Zij bleken vooral erg trots op de geschiedenis van het bedrijf, op het track record van groei door partnerschappen, de innovatie, de duurzaamheid en de bijdrage aan de gemeenschap. Dit hebben we allemaal gecombineerd." Het nieuwe credo van Nouryon  - partner in essentiële chemie voor een duurzame toekomst -  weerspiegelt deze trots en de focus op de voortgang., vindt Hollertt. Het succes van het bedrijf is gebouwd op sterke partnerschappen en het geloof in samenwerking als de sleutel voor toekomstig succes. Nouryon zal nauw samenwerken met de klanten en andere partners om te innoveren, zal strategische investeringen doen en essentiële duurzame oplossingen ontwikkelen. Nouryon maakt chemicaliën die worden gebruikt voor de productie van papier, kunststoffen, bouwmaterialen,  voedsel, medicijnen en middelen voor persoonlijke verzorging. Het bedrijf heeft ongeveer tienduizend medewerkers in tachtig landen.  Belangrijke merken zijn Eka, Dissolvine, Trigonox en Berol.

 

Noury en Van der Lande anno 1838

 

De website 'Deventer Toen en Nu' vermeldt onder meer het volgende over de geschiedenis van de onderneming. ‘De fabriek Noury & Van der Lande is in 1838 begonnen met het vervaardigen van raapolie en raapveekoeken.  Na aanschaf van een stoommachine in 1848 kon de productie flink worden opgevoerd. Er verscheen een laboratorium aan de Ankersmitlaan en hier werd onderzoek verricht in samenwerking met de TH Delft.

Rond 1920 was de meelfabriek van Noury & Van der Lande het grootste bedrijf van Deventer.  Een meel- en oliefabriekje groeide uit tot een chemische industrie met vestigingen in andere plaatsen in Nederland en in het buitenland.In 1932 werd de voormalige bewaarplaats voor gietmallen van de ijzergieterij Nering Bögel gekocht en op die plek werd begonnen met het vervaardigen van geneesmiddelen onder de naam Nourypharma.

Aan de meelfabriek van Noury & Van der Lande aan de Teugseweg in Deventer kwam in 1965 een einde, tweehonderd mensen werden toen ontslagen. De fabriek werd verkocht aan Cebeco-Handelsraad dat in 1969 onderdeel werd van Akzo.' 

 

http://www.deventertoenennu.nl/

www.nouryon.com

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

7 mei 2019, Messehallen A2 Forum in Rheda-Wiedenbrück

KUTENO Kunststofftechnik Nord

Kunststoffenbeurs voor Noord-Duitsland

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

Meer agendapunten »