KunststofenRubber.nl

Kraiburg TPE introduceert elastomeer hybriden TEH

12 oktober 2018 om 12:02 uur - FRIEDRICHSHAFEN

Kraiburg TPE presenteert op de Duitse Fakuma 2018 een innovatieve techniek voor thermoplastische elastomeer-hybriden. Zij kunnen volgens Kraiburg beter op maat gemaakt worden voor specifieke toepassingen dan de klassieke thermoplastische elastomeren.


Materialen die zijn gemaakt door het mixen van thermoplasten en gecrosslinkte elastomeren zijn vooral bekend als EPDM/PP-blends.  Hoewel deze materialen toepassingseigenschappen van elastomeren met thermoplastische verwerkbaarheid combineren, zijn ze beperkt als hoge prestaties worden vereist. En dit is in contrast met de toenemende vraag naar materialen die geschikt zijn voor thermoplastische verwerking  maar die bovendien een superieure chemische weerstand hebben en bovendien tegen hitte bestand zijn.  Kraiburg TPE noemt de nieuwe producten thermoplastsiche elastomeer hybriden (TEH) om ze te onderscheiden van bekende blends zoals EPDM/PP.

 

 Alternatieven voor rubber-compounds

 

Kraiburg TPE heeft een trendsettende TEH-productietechnologie ontwikkeld en getest. De zo gefabriceerde materialen zijn een antwoord op de uitdagingen die het bedrijf in de markt ziet maar ze vormen ook een nieuwe performance-klasse voor verwerkers van thermoplasten.  "De nieuwe materialen kunnen worden beschouwd als alternatieven voor rubber-compounds", vindt Frieder Vielsack van Kraiburg TPE.  "Deze technologie geeft ons de flexibiliteit om de eigenschappen van het materiaal op maat te maken voor de specifieke toepassing." De compounds kunnen dienen als alternatief voor gewone gecrosslinkte rubbers die op economisch verantwoorde wijze als thermoplasten te verwerken zijn, maar ze bieden ook opties voor toepassingen samen met technische kunststoffen zoals polyamiden en thermoplastische polyesters.  Ze kunnen worden verwerkt met gewone spuitgietmachines en op extrusielijnen. Ze hebben geen nabewerking nodig en zijn volledig recyclebaar, meldt Kraiburg TPE.

 

 

150 graden 

 

De eigenschappen van de materialen zijn bijvoorbeeld een hardheid van 55 tot 80 Shore A, een permanente werktemperatuur van 150 graden Celcius en chemische stabiliteit tegen olie, smeermiddelen, brandstoffen en koelmiddelen. Ze zijn dus in het bijzonder geschikt voor toepassingen in de directe omgeving van verbrandingsmotoren, bij temperatuurregelsystemen en batterijen voor elektrische auto's. Maar ook in smeer- en koelsystemen van machines en gebouwen. Directe toepassingen zijn afdichtingen en pakkingen, pluggen en connectors, deksels en covers.

 

De beurs Fakuma in Friedrichshafen wordt gehouden van 16 tot en met 20 oktober.

 

Focus op ...

Agenda

7 mei 2019, Messehallen A2 Forum in Rheda-Wiedenbrück

KUTENO Kunststofftechnik Nord

Kunststoffenbeurs voor Noord-Duitsland

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

Meer agendapunten »