KunststofenRubber.nl

Eerste Covestro thermoplastische polyurethaan op basis CO2

16 oktober 2018 om 12:12 uur - DORMAGEN

Onder de merknaam Cardyon ontwikkelt materialenfabrikant Covestro nieuwe polyethercarbonaat polyolen die zijn geproduceerd met de inzet van CO2. Met Desmopan 37385A biedt het bedrijf nu het eerste materiaal aan van een nieuwe serie thermoplastische polyurethanen (TPU) die polyethercarbonaat polyolen op basis van CO2-technologie bevatten.


Vergeleken  met conventionele TPU heeft de nieuwe een lagere CO2-footprint.  Het materiaal draagt bij aan het verlagen van het verbruik van aardolie en concurreert niet met voedselproductie.  

 

Mechanische eigenschappen

Desmopan 37385A heeft een hardheid van 85 Shore A. De mechanische eigenschappen zijn minstens op het niveau van conventionele TPU-grades van dezelfde hardheid en zelfs beter dan sommige, claimt Covestro. De kunststof is ontworpen voor extrusie maar kan ook worden gebruikt bij spuitgieten. "De reeks dekt de typische toepassingen van de conventionele toepassingen af en gaat vanaf schoenzolen en andere schoenonderdelen tot sportartikelen, hendels en knoppen tot verpakkingen voor gevoelige elektronica, volgens Covestro.  De fabrikant wil de TPU-serie uitbreiden met varianten met verschillende hardheden.  Bijvoorbeeld een product met een hardheid van 95 Shore A dat snel verwerkt kan worden, want een bedrijfseconomisch interessante productie met korte cyclustijden is belangrijk.

 

Syntheseplatform 

 

Covestro werkt nauw samen met bedrijven en onderzoeksinstituten om de CO2-technologie te gebruiken als een  syntheseplatform voor andere chemische grondstoffen voor toepassing p grote schaal.  Men is bijvoorbeeld ook bezig met nieuwe op CO2-gebaseerde polyolen voor harde PU-schuimen die kunnen worden gebruikt voor warmte-isolatie in gebouwen, voor in auto´s en in sportatributen.  In de fabriek in Dormagen heeft Covestro al een productiefaciliteit operationeel die op CO2-gebaseerde polyolen maakt voor flexibele PU-schuimen voor toepassing in meubels en matrassen.

 

www.covestro.com

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »