KunststofenRubber.nl

Gerecycled filament voor 3D-print ontwikkeld door Refil en Coolrec

17 oktober 2018 om 11:10 uur - ROTTERDAM

Refil en Renewi-dochter Coolrec introduceren samen een uniek 3D-printfilament dat is gemaakt van kunststoffen uit afgedankte koelkasten. Het betreft High Impact Polystyreen (HIPS).


HIPS is mat en gebroken wit van kleur, gemakkelijk te kleuren en eenvoudig te verlijmen, aldus Refil en Coolrec. Het is daardoor geschikt materiaal om bijvoorbeeld schaalmodellen mee te printen.  Het materiaal HIPS sluit aan op de trend onder architecten om duurzamere alternatieven te gebruiken voor de productie van maquettes. Het nieuwe filament kan ook worden gebruikt als supportmateriaal dat na printen kan worden verwijderd met een natuurlijk zuur dat Limonene heet. Het filament is verkrijgbaar in de standaard diameters van 2,85 mm en 1,75 mm en is uitvoerig en met succes getest in vele 3D-printers, aldus de ontwikkelaars.

 

Niet gemakkelijk 

 

Na het recyclen van PET-, ABS- en PLA-filament voegt het Nederlandse bedrijf Refil nu het polystyreen toe aan zijn catalogus. Het bedrijf draagt bij aan duurzame alternatieven voor de groeiende markt voor 3D-printing. Het esthetisch ogende en gemakkelijk te verwerken HIPS-filament is specifiek ontwikkeld voor architecten, scholen en productontwerpers. Het materiaal print vlekkeloos en ‘vertelt een duurzaam verhaal over het maken van 3D-producten van afgedankte koelkasten', aldus Refil en Coolrec.
De samenwerking tussen de twee bedrijven is een voorbeeld van twee belangrijke partijen in de circulaire economie binnen de kunststofrecycling die elk hun expertise inzetten om tot het beste resultaat te komen. "Voor Coolrec ligt de focus op het produceren van secundaire grondstoffen afkomstig uit afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Refil richt zich op het transformeren van de verkregen kunststof tot 3D-printfilament en het wereldwijd toegankelijk maken van HIPS ", meldt Casper van der Meer, de directeur van Refil. "Het produceren van gerecycled filament lijkt gemakkelijk maar het verkrijgen van een constante toevoer en het handhaven van hoge kwaliteit over verschillende batches vormt de echte uitdaging. Dit is de reden waarom de ontwikkeling van HIPS ons een aantal jaren heeft gekost. Samen met Coolrec is het nu gelukt een gerecycled filament te maken waarvan we de kwaliteit kunnen garanderen."

 

Ook zwart

 

Coolrec is producent van secundaire grondstoffen zoals kunststoffen en (non-ferro) metalen  afkomstig uit afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Directeur Arjen Wittekoek: "Afgedankte huishoudelijke apparatuur bevatten nog veel waardevolle materialen. Door innovatieve technieken is Coolrec in staat kunststof van afgedankte koelkasten terug te winnen, waardoor deze opnieuw kunnen worden ingezet in de productie van nieuwe producten, zoals dit 3D-filament."
Het recept van het gerecyclede kunststof is geoptimaliseerd voor 3D-printing, zodat krimp en kromtrekken tijdens het printen minimaal zijn. Om afval te voorkomen wordt het filament geleverd op een unieke volledige recyclebare kartonnen spoel. Momenteel zijn Refil en Coolrec bezig om ook een zwart filament van hetzelfde plastic te maken, afkomstig van afgedankte televisies. Ze verwachten dat de zwarte variant begin 2019 verkrijgbaar is.

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »