KunststofenRubber.nl

Covestro: eerste windturbine met PU-hars rotorbladen in China

17 oktober 2018 om 12:21 uur - TIELING (CHINA)

Materialenfabrikant Covestro heeft zijn eerste 2,2 MW-windturbine geïnstalleerd met rotorbladen waarvoor polyurethaan infusiehars is gebruikt.


Deze installatie is een mijlpaal  in de missie van Covestro om deze PU-infusiehars te vercommercialiseren als een sleutelmateriaal om te helpen bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie langere en sterkere rotorbladen waar de windenergiebedrijven om vragen. De verstevigingsstructuur van de 55 meter lange rotorbladen, zeg maar de ruggengraat, is gemaakt met gebruikmaking van de PU-infusiehars van Covestro.  De molen is recentelijk geplaatst in een windmolenpark in Tieling in de Liaoning-provincie in het noordoosten van China en wordt gebruikt door Liaoning Datang International New Energy.

 

Grotere krachten

 

Covestro heeft de hars ontwikkeld als oplossing voor de toenemende vraag van de fabrikanten naar grotere rotorbladen die ook de grotere krachten kunnen weerstaan.  Julien Guiu van de business unit polyurethanen van Covestro zegt hierover:  "De installatie van deze testturbine is de erkenning van de sterkte van onze hars en toont aan dat het materiaal klaar is voor gebruik in operationele molens. We hopen dat onze industriële partners nu grotere rotorbladen gaan installeren." Nieuwe rotorbladen moeten intensieve en onafhankelijke test ondergaan om alle noodzakelijk certificaten te krijgen.

Rotorbladen van windturbines zijn normaal gesproken gemaakt uit glasvezelversterkt composiet via vacuüminfusie. Het succes van het gebruik van het polyurethaancomposiet voor deze toepassing van grote rotorbladen, geeft aan dat de PU-hars superieure prestaties levert qua mechanische eigenschappen en op het gebied van materiaalmoeheid. Er zijn ook voordelen in de productie omdat het sneller kan.

 

Nog een molen  

 

Covestro heeft ook een partnerschap met een van China's belangrijke fabrikanten van windturbines  om op een andere plek in China nog een 2.2 megawatt turbine te bouwen met bladen die 59,5 meter lang zijn en waarvan de structuuronderdelen en de voet van de rotor zijn gemaakt met de PU-hars. Julien Guiu: "Als we twee turbines operationeel hebben op verschillende plekken in China kunnen we de operationele geschiktheid en stabiliteit van de rotorbladen testen in zeer verschillende windomstandigheden. Dit gaat data opleveren voor het ontwerpen van nieuwe bladen."

 

 http://www.covestro.com

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »