KunststofenRubber.nl

TPAC: nieuwe recyclingroute voor tp-composieten

19 oktober 2018 om 16:38 uur - ENSCHEDE

Projectleider en onderzoeker Thomas de Bruijn: high-end market en volumemarkt

Composiet afval voor demonstrator 2

Composiet afval voor demonstrator 2

Composiet afval voor demonstrator 1

Demonstrator 1

Het TPAC en het TPRC in Enschede hebben een nieuw recyclingproces ontwikkeld om thermoplastische composieten te verwerken tot producten met goede mechanische eigenschappen en veel ontwerpvrijheid.


Door de toenemende vraag uit de markt en de toepassing en productie van thermoplastische composieten in met name de lucht- en ruimtevaart en de automobielindustrie, stijgt de hoeveelheid productieafval aanzienlijk.  Het is interessant hiervoor een specifieke recyclingoplossing te ontwikkelen vanwege de relatief hoge materiaalprijs, de wetgeving en de milieu-impact.

 

Project TPC-Cycle

 

In het project TPC-Cycle wordt een recyclingroute ontwikkeld om zowel high-end als high-volume materiaalstromen te verwerken. Het doel is de goede mechanische eigenschappen van thermoplastische composieten te behouden en een gunstig effect te bewerkstelligen op de ecobalans van het product tegen lage kosten. Het project omvat al de processtappen vanaf afvalverzameling tot shredden, herverwerking en toepassing. Bij de ontwikkeling van elke stap werkt men samen met partners in het bedrijfsleven. De aangedragen oplossing biedt een korte cyclustijd, near net shape-productie en grote geometrische ontwerpvrijheid. De goede mechanische eigenschappen blijven voor een groot deel behouden door een lange vezellengte. De video toont de verschillende processtappen en voordelen van de recyclingroute.

 

Beter begrip

 

De onderzoekers in dit project werken aan een beter begrip van de relatie die er is tussen mechanische eigenschappen en verwerking van het recyclaat bij elke processtap. Op dit moment worden drie voorbeeldproducten ontwikkeld om de toepassing in high-end market (aerospace-onderdeel) en de volumemarkt  (neus voor veiligheidsschoenen) te demonstreren.

 

Partners in de industrie

 

TPAC en TPRC werken samen met industriële partners uit de waardeketen van materiaal, verwerking, ontwerp en toepassing. Het gaat om GKN Aerospace Fokker Business, TenCate Advanced Composites (Toray Group), Cato Composite Innovations, Dutch Thermoplastic Components en Nido RecyclingTechniek. Het project is mogelijk gemaakt door Saxion Hogeschool en de financiële steun van Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Wetenschaps Organisatie (NWO).

 

https://tpcnl.nl/

https://thermoplasticcomposites.nl/

https://tprc.nl/

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »