KunststofenRubber.nl

TPAC: nieuwe recyclingroute voor tp-composieten

19 oktober 2018 om 16:38 uur - ENSCHEDE

Projectleider en onderzoeker Thomas de Bruijn: high-end market en volumemarkt

Composiet afval voor demonstrator 2

Composiet afval voor demonstrator 2

Composiet afval voor demonstrator 1

Demonstrator 1

Het TPAC en het TPRC in Enschede hebben een nieuw recyclingproces ontwikkeld om thermoplastische composieten te verwerken tot producten met goede mechanische eigenschappen en veel ontwerpvrijheid.


Door de toenemende vraag uit de markt en de toepassing en productie van thermoplastische composieten in met name de lucht- en ruimtevaart en de automobielindustrie, stijgt de hoeveelheid productieafval aanzienlijk.  Het is interessant hiervoor een specifieke recyclingoplossing te ontwikkelen vanwege de relatief hoge materiaalprijs, de wetgeving en de milieu-impact.

 

Project TPC-Cycle

 

In het project TPC-Cycle wordt een recyclingroute ontwikkeld om zowel high-end als high-volume materiaalstromen te verwerken. Het doel is de goede mechanische eigenschappen van thermoplastische composieten te behouden en een gunstig effect te bewerkstelligen op de ecobalans van het product tegen lage kosten. Het project omvat al de processtappen vanaf afvalverzameling tot shredden, herverwerking en toepassing. Bij de ontwikkeling van elke stap werkt men samen met partners in het bedrijfsleven. De aangedragen oplossing biedt een korte cyclustijd, near net shape-productie en grote geometrische ontwerpvrijheid. De goede mechanische eigenschappen blijven voor een groot deel behouden door een lange vezellengte. De video toont de verschillende processtappen en voordelen van de recyclingroute.

 

Beter begrip

 

De onderzoekers in dit project werken aan een beter begrip van de relatie die er is tussen mechanische eigenschappen en verwerking van het recyclaat bij elke processtap. Op dit moment worden drie voorbeeldproducten ontwikkeld om de toepassing in high-end market (aerospace-onderdeel) en de volumemarkt  (neus voor veiligheidsschoenen) te demonstreren.

 

Partners in de industrie

 

TPAC en TPRC werken samen met industriële partners uit de waardeketen van materiaal, verwerking, ontwerp en toepassing. Het gaat om GKN Aerospace Fokker Business, TenCate Advanced Composites (Toray Group), Cato Composite Innovations, Dutch Thermoplastic Components en Nido RecyclingTechniek. Het project is mogelijk gemaakt door Saxion Hogeschool en de financiële steun van Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Wetenschaps Organisatie (NWO).

 

https://tpcnl.nl/

https://thermoplasticcomposites.nl/

https://tprc.nl/

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

Meer agendapunten »