KunststofenRubber.nl

Onderzoek AZL Aachen voor composiet in meubels, deelnemers gevraagd

22 oktober 2018 om 11:29 uur - AKEN

Hoe ziet de meubelmarkt eruit en wat hebben composieten die markt te bieden, nu en in de toekomst? Dit onderzoekt het Duitse instituut AZL in Aken samen met verschillende bedrijven uit de composiet- en meubelindustrie.


Het resultaat zal een overzicht zijn van de huidige markt en de materialen die nu worden toegepast plus een vooruitzicht van massatoepassingen van vezelversterkte kunststoffen in meubels. De studie staat open voor geïnteresseerde bedrijven en begint met een kick-off op de beurs Composites Europe in Stuttgart op 7 november. Alle informatie over het project hier.

 

Toenemende diversiteit  

 

Het design en de functie-eisen van meubels hebben in de afgelopen decennia grote veranderingen ondergaan. Van robuuste stukken ‘voor het leven' naar trendsettende modellen, van handgemaakte unica maar massaproducten, van opslagobject tot multifunctionele ‘slimme' allround-oplossingen. Dit ging samen met een toenemende diversiteit in de gebruikte materialen en een groot potentieel voor composieten die extra vormvrijheid  en exceptionele mechanische eigenschappen hebben bij een laag gewicht.

 

Ontrafelen  

 

Om het potentieel van vezelversterkte composieten systematisch te identificeren en ze te gebruiken voor meubeltoepassingen, start AZL deze studie samen met de meubel- en de composietenindustrie. Binnen vijf maanden zal de meubelmarkt zijn gesegmenteerd, zullen de design- en techniektrends zijn geïdentificeerd en de technische eisen voor meubels en meubelcomponenten ontrafeld om de meest kansrijke toepassingen voor composieten te vinden.  Het uiteindelijke doel is het selectieproces en de behoeften van de meubelontwerper te gaan begrijpen om vervolgens  composieten naar de markt te kunnen brengen als alternatieven voor de conventionele materialen.

 

Thermoplast als thermoharder gebruiken  

 

Virginia Bozsak, technisch manager voor composieten bij  Arkema Innovative Chemistry, is een participant in de studie. "De steeds maar groeiende bevolking vereist de toepassing van milieuvriendelijke materialen en een oplossing voor de behandeling  aan het einde van de levenscyclus dus voor het inzamelen en hergebruiken van de materialen. Voor snel veranderende markten zoals de meubelmarkt, moeten de materialen een enorme vormvrijheid bieden. Arkema  heeft hiervoor al de enige vloeibare thermoplastische hars (merknaam Elium) die wordt gebruikt als een thermoharder om structurele of esthetische onderdelen te maken. Met de gezamenlijke studie willen we in de meubelwereld specifieke toepassingen identificeren waarin men gebruik kan maken van materialen die niet de creativiteit of het ontwerp beperken maar het juist mogelijk maken de toekomst te revolutioneren."

 

7 november Composites Europe  

 

AZL vraagt meer bedrijven aan het onderzoek deel te nemen en mee te doen aan de kick-off op 7 november op de beurs Composites Europe in Stuttgart. Materiaalfabrikanten en leveranciers van vezelversterkte composieten profiteren van het marktoverzicht dat ontstaat inclusief de potentiële toepassingen. Ontwerpers en fabrikanten van meubels krijgen kennis van de composieten en de technieken, inclusief de ontwerpmogelijkheden om hun portfolio te kunnen uitbreiden.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »