KunststofenRubber.nl

Evonik acrylglas voor verlichting (bijna) zonder lamp

23 oktober 2018 om 10:16 uur - ESSEN

Evonik Plexiglas voor verlichting met led-licht zonder armatuur

Evonik Plexiglas light panels met led-licht

Evonik Plexiglas

Een paar jaar geleden werden vooral decoratieve lichtbronnen ontwikkeld maar inmiddels ligt de focus op het licht zelf. Hiervoor hebben ontwerpers en producenten speciale lichtgeleidende materialen nodig, zoals Plexiglas acryl van Evonik.


Light-emitting diodes (leds) zijn na de gloeilamp de belangrijkste ontdekking in de verlichting. Omdat de techniek onderhoudsarm, duurzaam en energiebesparend is, verdringen leds andere lichtbronnen. Maar afgezien van de technische voordelen biedt de led ook nieuwe ontwerpmogelijkheden. Bijvoorbeeld, door hun compacte constructie leiden krachtige leds tot plattere lichtbronnen, zoals zogenoemde light panels. Deze bestaan uit een gelijkmatig lichtgevend oppervlak en daardoor is het lichtpaneel een functionele verlichting voor kantoren en bedrijven en biedt het een visueel aantrekkelijk alternatief voor de gebruikelijke tl-buis. Lichtpanelen zorgen bovendien voor een aangename niet-verblindende verlichting want hoe groter het verlichte gebied is, hoe minder het licht verblindt. Paneellampen kunnen niet alleen worden gebruikt voor functioneel licht in kantoren en dergelijke, ze kunnen ruimtes en hele gebouwen een indrukwekkende uitstraling geven en daarbij een bijzondere sfeer creëren zoals de lightpanels van Axis uit Neurenberg. De light panels genereren bijvoorbeeld grote (kleurige) lichtgevende oppervlaktes of spannende combinaties met doorschijnende en natuurlijke materialen, metaal of textiel.

 

Licht in plaats van lamp

 

Ook de klassieke verlichtingsmarkt is veranderd. Terwijl ontwerpers vooral decoratieve lichtbronnen bedachten, staat intussen ook hier het licht zélf in het middelpunt. Voorbeelden zijn lampmodellen van het merk Ocari waar het licht van de leds door de gefreesde lijnen van de transparante lamp schijnt. "Het was het idee om het omhulsel te laten verdwijnen zodat het licht zelf de lamp wordt", zegt Daniel Schulz van Boos & Schulz Design (BSD). "Dit is voor mij de perfecte lamp. Ik wil geen metalen omhulsel zien, ik wil licht zien als de lamp aan is."

 

Lichtgeleidend materiaal

 

Ontwerpers en producenten van lichtbronnen zoeken altijd naar speciale lichtgeleidende materialen. Leds produceren een sterke spotlight die kan verblinden en daarom hebben leds een materiaal nodig dat hun licht in een aangename verlichting verandert", zegt Matthias Schäfer van  materiaalfabrikant Evonik. Plexiglas Led is een voorbeeld van een variant van het merkacryl dat speciaal is aangepast aan de eisen van moderne lichtbronnen, een kwaliteit die ook de uitvinder van het lightpanel overtuigde. "Uit onze tests bleek Plexiglas led de beste oplossing te zijn voor de plaat waarin we het licht zijdelings laten stralen", aldus Felix Szak van Axis. "Met Plexiglas wordt het oppervlak gelijkmatig verlicht zonder zichtbare verschillen in helderheid."

 

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »