KunststofenRubber.nl

Trimaran Arkema lichter door toepassing Altuglas PMMA-glas

05 november 2018 om 11:17 uur - SAINT-MALO

Schipper Lalou Roucayrol van Arkema's Multi50 race-trimaran, vaart sinds 4 november de wedstrijd Route du Rhum van Saint-Malo naar Guadeloupe, een eiland van de Kleine Antillen. Volgens hem is zijn trimaran een 'samenballing van technieken' die het mogelijk maakt de oceaan zo snel mogelijk over te steken. Een van de technieken is de toepassing van Altuglas ShieldUp PMMA-glas.


De Altuglas ShieldUp polymeer is licht en levert hoge prestaties. Het is gebruikt voor de ramen van de cockpit en voor de twee koepels van de stuurhuizen.  Het materiaal is transparanter dan glas en bovendien is Altuglas ShieldUp het enige materiaal dat is staat is om de vervormingen en verstorende effecten van de bewegingen van de boot te weerstaan, terwijl het materiaal ook bestand moet zijn tegen het geweld van de golven en omstandigheden in slecht weer. De prestaties van de Arkema trimaran zijn verbeterd door het verlaagde gewicht van de boot door het gebruikt van PMMA-sheets die zes tot acht millimeter dik zijn. Als polycarbonaat zou zijn gebruikt, moest het materiaal twaalf millimeter dik zijn.

Deze combinatie van eigenschappen is ook voor andere toepassingen interessant:

  • Lager gewicht van auto's met als gevolg een lager brandstofverbruik, wat een cruciale factor is in de huidige automobielindustrie;
  • De optische kwaliteit van Altuglas ShieldUp biedt in combinatie met de verbeterde schokbestendigheid veel mogelijkheden voor motorfietskuipen en helmvizieren;
  • De chemische weerstand van het materiaal opent nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld medische apparatuur en voor fabrikanten van parfum en cosmetica.

Altuglas International, wereldwijd een belangrijke partij in PMMA,  is sterk betrokken met technische polymeren, vanaf de MMA-monomeer tot PMMA-acrylaatglas. Het bedrijf creëert en produceert innovatieve producten uit drie activiteiten: MMA, sheet en PMMA-harsen. Het gaat om vier merknamen: Altuglas, Plexiglas (America's), Oroglas en Solarkote.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »