KunststofenRubber.nl

Evonik 'eerste met PEEK-filament in implantaatkwaliteit 3D-print'

06 november 2018 om 14:54 uur

Materiaalfabrikant Evonik zegt het eerste bedrijf in de wereld te zijn die een polymeerfilament heeft ontwikkeld op basis van PEEK (polyether ether ketone) in een implantaatkwaliteit voor implantaten via 3D-printing.

Dit kwaliteitsmateriaal kan worden gebruikt in FFF-printtechniek (fused filament fabrication) en er wordt verwacht dat dit materiaal het mogelijk maakt via additive manufacturing driedimensionale plastic onderdelen voor medische implantaten in het menselijk lichaam te maken. Het nieuwe PEEK-filament is gebaseerd op VESTAKEEP i4 G, een zeer visceus implant-grade materiaal van producent Evonik.  Het product laat veel bio-compatibiliteit zien, veel bio-stabiliteit en röntgentransparantie. Het materiaal is gemakkelijk te verwerken en is al jaren een gevestigd product als high-performance materiaal in medische technologische toepassingen zoals implantaten in het ruggengraat, in de sportgeneeskunde en in de kaakchirurgie.

 

Eerst testing-grade  

 

Evonik zal in eerste instantie ook een goedkopere ‘testing grade'  versie van zijn PEEK-filament voor de FFF-techniek leveren. Dit testmateriaal heeft exact dezelfde verwerkings- en mechanische eigenschappen als het implantaatmateriaal maar zonder de documentatie  die vereist is voor goedkeuring in apparaten voor medische toepassing. Dit biedt een goedkopere weg om dit materiaal te proberen in printtechnieken.  Het filament heeft een natuurlijke kleur en een diameter van 1,75 mm en zit op spoelen van vijfhonderd gram. Dit kan direct worden geplaatst in een standaard FFF 3D-printer voor PEEK-materialen.

 

In het eerste kwartaal van 2019 wordt de testversie gevolgd door de implantaatversie van VESTAKEEP i4 G.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

16 april 2019, Brightlands Chemelot Campus, Sittard-Geleen

3D Printing Materials Conference

Aan bod komen: polymeren (nieuwe materialen), de toepassingen van polymeren in 3D-Printing (van standaard...

19 november 2019, Evenementenhal Gorinchem

Vakbeurs Recycling 2019

Vakbeurs voor de recyclingindustrie www.recyclingvakbeurs.nl

Meer agendapunten »