KunststofenRubber.nl

ABN-AMRO: spuitgieter, doe ervaring op met nieuw materiaal

06 november 2018 om 16:00 uur - AMSTERDAM

ABN-AMRO onderzocht de kansen en de obstakels voor de technisch spuitgieters in Nederland en schreef hierover het rapport (Kunst)stof tot nadenken. Dat de technisch spuigieters zich volgens de bank zouden moeten bezighouden met nieuwe materialen, is wel duidelijk.


Afgelopen zomer publiceerde ABN AMRO een onderzoek met de titel (Kunst)stof tot nadenken. De bank zegt in de technisch spuitgieters geïnteresseerd te zijn vanwege het mooie groeiperspectief. Sector banker industrie David Kemps en sector analist Alexander Goense onderzochten deze branche en baseerden zich op cijferanalyses en op gesprekken met veel technisch spuitgieters. "De centrale vraag was of deze groep van Nederlandse mkb-specialisten in staat zal zijn succesvol te blijven ondernemen." 

 

Onzichtbare groep  

  

Technisch kunststofspuitgieters vormen een vrij onzichtbare groep van bedrijven in de Nederlandse industrie, concludeert David Kemps. In de publicatie wordt een beeld geschetst van de Nederlandse technisch kunststofspuitgietbranche die niet meer dan tweehonderdvijftig bedrijven blijkt te bevatten.

De recente ontwikkelingen voor de branche zijn milieu, duurzaamheid en technologie en innovatie, concludeert Kemps. "In de huidige wet- en regelgeving ligt de nadruk op milieu en verduurzaming van de kunststofbranche. Plastic afval is schadelijk voor de leefomgeving, als je het verbrandt komt  er extra CO2 in de atmosfeer en bovendien is de basis aardolie die schaarser wordt. Het is dan ook logisch dat de regels worden aangescherpt richting minder nieuw en meer hergebruik." Het gevolg hiervan is innovatie. "Het lukt steeds beter kunststof uit de afvalstromen te halen en vervolgens op te werken naar een recyclaat van hoge kwaliteit. Ook worden er alternatieve materialen ontwikkeld in de vorm van biologisch afbreekbare kunststoffen en bioplastics op basis van bijvoorbeeld zetmeel of suiker."

 

Weinig bioplastics

 

De inzet van bioplastics en recyclaat speelt bij de technische kunststoffen maar een kleine rol. Kemps: "Wij hoorden bij de bedrijven vaak dat er hindernissen zijn omdat de gewenste materiaaleigenschappen niet beschikbaar zijn, of nog niet in de gewenste volumes. Duurzaamheid is vooralsnog ondergeschikt, dit is een belangrijke conclusie van het ABN AMRO-onderzoek. "Het gebruik van recyclaat en bioplastics neemt geleidelijk aan toe, maar de houding van de meeste afnemers en spuitgieters is afwachtend. Toch zal de markt gaan veranderen", aldus Kemps. "Technisch spuitgieters die nu expertise en een track record opbouwen in de verwerking van recyclaten en bioplastics zullen afstand nemen van het peloton", stelt Kemps. 

 

Meer over dit onderzoek in Kunststof & Rubber nummer 11-12 van november

 

 ABN-AMRO-Rapport-Kunststof-tot-nadenken-juni-2018.

 

Focus op ...

Agenda

7 mei 2019, Messehallen A2 Forum in Rheda-Wiedenbrück

KUTENO Kunststofftechnik Nord

Kunststoffenbeurs voor Noord-Duitsland

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

Meer agendapunten »