KunststofenRubber.nl

Nieuwe toepassingen 3D-printen door Ultimaker op Formnext 2018

13 november 2018 om 16:42 uur - FRANFURT / GELDERMALSEN

Samen op Formnext: (vlnr) Ernst Poppe (DuPont), Patrick Duis (DSM), Jeroen Wiggers (BASF), David McCann (Clariant) en Paul Heiden van Ultimaker

Materiaalprofielen van de materiaalfabrikanten BASF, Clariant, DSM, DuPont en Owens Corning zijn nu beschikbaar in Ultimaker Cura 3.6 Ultimaker, belangrijke partij in desktop 3D-printen, kondigde vandaag op de vakbeurs Formnext (Frankfurt, 13-16 november) de beschikbaarheid van de eerste materiaalprofielen aan in Ultimaker Cura 3.6.


Ultimaker organiseerde samen met toonaangevende materiaalbedrijven BASF, Clariant, DSM en DuPont een persconferentie. Hier werd Ultimaker Cura 3.6 gelanceerd en werden de eerste resultaten van de open materiaalalliantie van Ultimaker voor de verdere ontwikkeling van professioneel desktop 3D-printen gedeeld.

 

Downloaden

 

De nieuwste versie van de gratis printvoorbereidingssoftware Ultimaker Cura 3.6 biedt een marktplaats waar gebruikers printprofielen kunnen downloaden die zorgen voor hoogwaardige 3D-printresultaten. Deze materiaalprofielen zijn geoptimaliseerd voor Ultimaker 3D-printers zodat eindgebruikers voor het printen de parameters niet meer handmatig  hoeven in te stellen. Recente hardware-introducties van Ultimaker, zoals Ultimaker S5, in combinatie met de nieuwe print core CC Red 0.6, maken het mogelijk om te printen met composiet en abrasieve materialen. 

 

Nieuwe materiaalprofielen in Cura 3.6

 

BASF: PP GF30 is geschikt voor onderdelen die gebruikt worden in omgevingen waar chemische bestendigheid is vereist zoals leidingen of automotive-toepassingen onder de motorkap. PET CF is een eenvoudig te verwerken materiaal, versterkt door koolstofvezel. Het is geschikt voor lichte, sterke en stijve onderdelen die stootvastheid vereisen, bijvoorbeeld onderdelen voor drones.

  • Clariant: vlamvertragend PA6/66 met Exolit en vlamvertragend PA6/66 met 20 procent glasvezels met Exolit zijn beide geschikt voor de productie van onderdelen zoals schakelapparatuur, behuizingen voor elektrische componenten, elektronica en auto-onderdelen die vlam vertragende en goede mechanische eigenschappen vereisen. PET-G is een taai, chemisch bestendig polyester met een verbeterde hittebestendigheid dat effectief print.
  • DSM: Novamid ID1030 CF1030 CF10, PA6/66 versterkt met koolstofvezels, creëert sterkere, hardere en stijvere geprinte onderdelen, vergelijkbaar met de eenvoud en printsnelheid van niet-versterkte kunststoffen. Arnitel ID2060 HT, een hoogwaardige TPC dat langdurig hittebestendig is en chemische weerstand biedt. Arnitel ID2045 is een zeer flexibele TPC, is geschikt voor vele toepassingen, van mid-zolen in schoenen tot elektronica.
  • DuPont: Zytel 3D1000FL is een niet versterkte polyamide die nauwelijks krimpt. Hytrel 3D41000FL is een polyester elastomeer met shore D60-hardheid in zowel de x-, y- en z-richting. Beide materialen zijn geschikt voor industriële toepassingen, auto- en consumentenproducten.
  • Owens Corning: polypropyleen versterkt met glasvezel (XSTRAND GF-30 PP) en polyamide 6 (XSTRAND GF-30 PA6) zijn geschikt voor toepassingen die krachtige en duurzame onderdelen vereisen en moeten werken onder zware omstandigheden en extreme temperaturen, zowel binnen als buiten.

Zestig bedrijven  

 

"Dit is het topje van de ijsberg", zegt Paul Heiden, baas van productmanagement bij Ultimaker. "Sinds de start van onze open materiaalalliantie dit voorjaar hebben meer dan zestig bedrijven interesse getoond om nieuwe en bestaande materialen geschikt te maken voor 3D-printers van Ultimaker. Professionals die op zoek zijn naar composieten, vlamvertragende, ESD of transparante materialen kunnen nu de juiste printprofielen kiezen uit een ontwikkelende marktplaats van materialen. Zij profiteren daarbij van een complete oplossing waarbij hardware, software en de materialen volledig op elkaar zijn afgestemd. Deze integratie maakt betrouwbare printresultaten mogelijk. Dit helpt om nieuwe 3D-printtoepassingen mogelijk te maken."

 

Toenemende vraag

 

Analisten bemerken uit de professionele industrie een toenemende vraag naar filamenten die van invloed zijn op de markt voor 3D-print-plastics. De omvang van de markt hiervoor wordt geraamd op bijna twee miljard dollar in 2023, met een CAGR van 26,1 procent tussen 2018 en 2023. Het filamentsegment is naar schatting het grootste aandeel van de markt voor 3D-print plastics in 2018 en zal naar verwachting tegen 2023 de markt domineren (bron: MarketInsider).
De door Ultimaker geïnitieerde open materiaalalliantie helpt om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar meer diverse materialen voor desktop 3D-printing.

 

Beschikbaarheid

  • Ultimaker Cura 3.6 is nu beschikbaar om te downloaden.
  • De Ultimaker print core CC Red 0.6 is nu te koop.
  • Materiaalprofielen voor BASF, Clariant, DSM, DuPont en Owens Corning kunnen worden gedownload via de marktplaats in Ultimaker Cura 3.6.
Binnenkort worden de materiaalprofielen van andere belangrijke bedrijven zoals Arkema, colorFabb, ElogioAM, Eastman, Henkel, igus, Matterhackers, Polymaker aan de Marketplace in Ultimaker Cura 3.6 toegevoegd.

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »