KunststofenRubber.nl

Studenten Groningen winnen goud met duurzaam styreen

22 november 2018 om 16:27 uur - GRONINGEN

Een gistcel maken die op duurzame wijze styreen, de bouwsteen voor polystyreen plastic, produceert. Dit leverde het iGEM-team 2018 van de Rijksuniversiteit Groningen een gouden medaille op voor de eerste prijs in de categorie ‘Best measurement’ voor het laboratoriumwerk en de tweede prijs voor ‘Manufacturing track’.


Ook krijgt het team een nominatie voor beste model, beste presentatie en beste poster. Ze namen het in de jaarlijkse iGEM-wedstrijd op tegen meer dan driehonderd andere universiteitsteams.

 

Alles maken  

 

iGEM (international Genetically Engineered Machine) is een internationale, jaarlijkse wedstrijd in synthetische biologie. Multidisciplinaire studententeams van over de hele wereld bouwen met behulp van gentechnieken innovatieve biologische cellen, oftewel biologische machines. Ieder jaar doet ook een team van de RUG mee. Het plan van de RUG-studenten dit jaar was het verduurzamen van styreen. Styreen is een veel gebruikte bouwstof voor plastic. Dit wordt nu voornamelijk gewonnen uit fossiele brandstof en draagt dus bij aan de milieuproblematiek. Maar styreen kan ook gewonnen worden uit cellulose, een belangrijk bestanddeel van plantaardig afval. Dat is mogelijk door bacteriën genetisch te modificeren tot zogenoemde gistcellen. "Bacteriën kunnen van alles maken", aldus Noa Leijdesdorff van het iGEM-team 2018. "Als je deze bacteriën genetisch aanpast, kun je ze laten doen wat je wilt. Wij hebben dit bereikt door een bioreactor te maken. Deze stoot enkel warm water en puur styreen uit. Dat is veel milieuvriendelijker dan al die CO2-uitstoot die vrijkomt bij het gebruik van fossiele brandstoffen.'

 

De finaledagen vonden plaats in het beroemde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. Ook de universiteiten van Leiden en Delft hebben prijzen gewonnen.

 

RUG-video iGEM 2018: Op weg naar ‘groener' plastic

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »